Командант ваздушно-космичке одбране С. Америке: Океани нас више не штите од Русије и Кине

ГЕНЕРАЛ ТЕРЕНС О`ШОНЕСИ: „МОРАМО ФУНДАМЕНТАЛНО ПРЕОСМИСЛИТИ ОДБРАНУ САД“

* Шеф Северне команде Оружаних снага САД и Команде ваздушно-космичке одбране Северне Америке:  Противници су данас у стању да ударе по нашој територији. Морамо добро промислити како треба да се бранимо од супарника који нам је раван по моћи

________________________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе неће бити у стању да заштите своју територију у случају напада са стране Русије и Кине – упозорио је сународике шеф Северне команде Оружаних снага САД и Команде ваздушно-космичке одбране Северне Америке генерал Теренс О'Шонеси.

         На 140-ој конференцији  Асоцијације Националне гарде САД додатно је указао:

         „Ситуација на плану безбедности се мења. Раније смо сматрали да је наша земља – захваљујући океанима који је окружују, а и пријатељским земљама са севера и југа, ван досега оних који би да је нападну, али се и то променило. Противници су данас у стању да ударе по нашој територији“.

         О`Шонеси је на истој конференцији – управо у име онога што је претходно рекао – позвао на „потпуну промену одбрамбене стратегије САД“:

         „Морамо фундаментално преосмислити заштиту наше земље и добро промислити како треба да се бранимо од супарника који нам је раван по моћи“.

         Као једну од мера, предложио је да се ловци F-16 опремају радарима са активном фазираном решетком  како би били у стању да пресрећу крстареће ракете.

         Амерички експерти су претходних дана оценили да је Кина у модернизовању своје ратне флоте тако далеко одмакла да је постала „достојан конкурент Сједињеном Државама на Пацифику“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари