Командант америчке ратне морнарице: Кина се већ може војно равноправно носити са САД

THE NEW YORK TIMES ОБЈАВИО И ПРОЦЕНУ ЕКСПЕРАТА ЧИЈА ИМЕНА ОСИМ ЈЕДНОГ - НИЈЕ НАВЕО

Адмирал Филип Дејвидсон

        * Адмирал Филип ДЕЈВИДСОН: „Нема више никаквих гаранција да ће Сједињене Државе победити  у могућем будућем конфликту са Кином“

___________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ војни експерти су проценили да је Кина тако успешно развила и модернизовала своје ракетне снаге и своју ратну моранрицу да је постала „достојан конкурент Сједињеним Државама на Пацифику“.

         Преносећи њихове оцене, The New York Times је објавио да су кинески ратни бродови и подморнице и ракетне јединице толико узнапредовали су  „већ изменили равнотежу снага на Пацифику“.  

         Уз сопствену опаску да ту промену у односу снага „почињу да схватају и у Пентагону и у Белој кући“ јер је до ње дошло упркос томе што Кина још заостаје за САД у конструисању новог наоружања.

         Пекинг је – како тврде експерти и бивши амерички високи војни званичници – „потпуно у стању да упути изазов војној моћжи САД у Јужном Кинеском мору.

         Штавише, и командант америчке Ратне морнарице - адмирал Филип Дејвидсон - описује Кину као „противника који може да се равноправно носи са САД“. нарочито у подморничком ратовању и на плану противбродских ракета.

         Дејвидсон чак указује:

         „Нема више никаквих гаранција да ће Сједињене Државе победити у могућем будућем конфликту са Кином“.

         The New York Times је пажњу својих саговорника-експерата посебно обратио на Јужно Кинеско море, а они су прво навели да су САД у том делу Пацифика суверено господариле „још од Другог светског“, али да је оно сада већ „акваторија са конкуренцијом поморске и укупне моћи“ у којој ће кинески војни бродови и авиони непрекидно представљати изазаов за Сједињене Државе и њихове савезнике.

         Један неименовани експерт рекао је The New York Times да Кина чак не мора ни да располаже у Јужном Кинеском мору војном моћи довољним за победу над САД. Другим речима: да јој је сасвим довољно да америчко војно присуство у тим стратешки важним водама учини – прескупим.

         The New York Times је у овом контексту објавио:

         „Многи експерти су уверени да је Пекинг овај циљ већ остварио. А ствари ће наредних година бити све неповољније по Вашингтон“.

         Кина, наиме, увелико комплетира своје потенцијале за реализацију стратегије обуздавања A2/AD. За то користи радаре, сателите и ракете. А та стратегија је у дсоброј мери усмерена  на неутралисање војних предности које САД обезбеђују носачи авиона.

         У јулу се сазнало да Кина ради на великом ударном подводном беспилотном апарату који ће располагати и „елементима вештачке интелигенције“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари