Хејтен: Кина и Русија су у хиперсоничном оружју на неким правцима претекле САД

ШЕФ СТРАТЕШКЕ КОМАНДЕ САД: ВРАТИЛА СЕ ВОЈНА КОНКУРЕНЦИЈА ВЕЛИКИХ СИЛА

* Џон ХЕЈТЕН: Сједињене Државе морају да буду у стању да на новим оружјима раде брже од својих противника. То смо увек успевали у прошлости. То морамо моћи и убудуће

* AgoraVox: Западне санкције смањиле зависност Русије од западног неолибералног капитализма и њену армију претвориле у опасну силу која ће само даље јачати наредних година... У наредних десет година доћи ће до промена у светском поретку у којем ће Европској унији бити тешко да себи нађе место сбог сопствене војне слабости. А Русија је изабрала добар курс и већ је ушла у круг великих светских сила

__________________________________________________________________________________

         РУСИЈА и Кина су испред Сједињених Држава на више праваца у конструкцији и производњи хиперсоничниог оружја – признао је генерал Џон Хејтен, шеф Стратешке команде оружаних снага САД.

         Учинио је то на брифингу за новинаре и додатно разјаснио:

         „Могу да кажем – ослањајући се на отворене изворе – да влада и оружане снаге Кине крајње агресивно раде на тестирањима својих хиперсоничних средстава. Они на томе изванредно агресивно раде. И ми у САД  крајње агресивно наступамо на том плану“.

         У наставку је рекао: „Сједињене Државе у неким областима хиперсоничног наоружања налазе се испред Кине и Русије. У неким другим областима Кина и Русија су нас претекле. Вратила се конкуренција великих сила“:

         Овоме – повратку конкуренције великих сила – Хејтен је посветио ове речи:

         „Пошто смо се вратили конкуренцији великих сила, Сједињене Државе морају да буду у стању да на новим оружјима раде брже од својих противника. То смо увек успевали у прошлости. То морамо моћи и убудуће“.

         САД су 19. јануара – први пут за последњих десет година – објавила део своје Стратегије националне одбране у којем је указано да се САД  морају усредсредити на дуготрајно стратешко супарништво са Русијом и Кином.

         Москва је 19. јула објавила да је њена војна индустрија започела серијску производњу хиперсоничног ракетног система „Авангард“.

         У завршној фази је и рад на океанском вишенаменском систему „Посејдон“, али је Хејтен на истом брифингу оценио да нови руски ударни системи „не мењају систем нуклеарног обуздавања и не обезбеђују Москви неке посебне предности“.

         Амерички генерал је – не износећи никакве аргументе – посебно указао:

         „Уопште не бих волео да будем у кожи оних Руса који ће морати да примењују те нове ударне системе. То су рилично застрашујући системи. Драго ми је што нисам Рус и што не морамо да применим систем Посејдион“.

         Нешто пре хејтеновог наступа је француско онлајн издање AgoraVox објавило да је Русија претекла све западне земље у производњи нових наоружања за најмање 20 година.

         AgoraVox чак тврди: „Експерти који су донедавно сматрали да Русија не може ништа да постигне без помоћи Запада, сада су обесхрабрени њеним успесима у Сирији и на Криму“.

         AgoraVox процењује да су западне антируске санкције „смањиле зависност Русије од западног неолибералног капитализма“ и њену армију претвориле у „опасну силу која ће само даље јачати наредних година“

         Француско издање наводи да ће у наредних десет година доћи до промена у светском поретку у којем ће Европској унији бити тешко да да себи нађу место сбог сопствене војне слабости.

         А Русија је – оцењује AgoraVox – изабрала добар курс и већ је ушла у круг великих светских сила.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари