Хил у Конгресу САД: Немамо чиме да се заштитимо од нуклеарних ракета Русије и Кине

ДИРЕКТОР АГЕНЦИЈЕ ПЕНТАГОНА ЗА ПВО: ЗА ТЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ ИМАМО ДРУГУ СТРАТЕГИЈУ

* Вице-адмирал Џон ХИЛ рекао конгресменима: «Могу да потврдим да не планирамо да производимо и постављамо ПРО системе који би нас штитили од Русије и Кине

* Москва, међутим, у ово не верује. Изразила је забринутост поводом америчких «планова у области ПРО».Посебно је указала на тестирања противракете SM-3 Block IIA, оценивши да Вашингтон почиње да ради на свом «систему за директно обуздавање Русије»

______________________________________________________________________

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе не располажу средствима противракетне одбране која би их могла заштитити од офанзивних нуклеарних оружја која има Русија – изјавио је амерички вице-адмирал Џон Хил.

        Он је директор агенције Пентагона за противракетну одбрану. Дакле: неко ко је у америчком војном врху најкомпетентнији за процене те врсте.

        Утолико већу `тежину` имају и ове Хилове речи пред конгресменима члановима надлежног поткомитета Представничког (доњег) дома Конгреса САД:

        «Могу да потврдим да не планирамо да производимо и постављамо ПРО системе који би нас штитили од Русије и Кине. За те две земље имамо другу стратегију».

 Са тестирања SM-3 Block IIA

        Хил није открио – бар не за ширу јавност – у чему је та посебна стратегија за Русију и Кину.

        Конгресмени су га питали: могу ли САД – са 40 противракетних лансера на Аљасци и четири у Калифорнији – орбити могући удар Русије са 1.550 нуклеарних пројектила.

        Хилов одговор је био: «Са овим што сада имамо – наравно не!»

        Неки конгремсни су затражили разјашњење – да ли су добро чули и схватили да Пентагон и Бела кућа не планирају да праве ПРО која би парирала могућностима Русије и Кине?

        Хил им је рекао: «Добро сте чули».

        Москва је претходно изразила забринутост америчким «плановима у области ПРО».

        Посебно је указала на тестирања противракете SM-3 Block IIA, оценивши да Вашингтон почиње да ради на свом «систему за директно обуздавање Русије».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари