Еспер: Русија је испред САД у области хиперсоничног наоружања

ШЕФ ПЕНТАГОНА ТВРДИ ДА ЈЕ МОСКВА У ПРЕДНОСТИ И У РАКЕТАМА СРЕДЊЕГ ДОМЕТА

* Министар одбране САД у Калифорнији рекао: „Пре неколико година ми смо били направили паузу у раду на хиперсоничним технологијама. Дотад смо несумњиво били лидер у тој области. Сада смо, међутим, у улози онога који мора да сустиже. Зато улажемо сваки долар, који можемо, да поново стекнемо гарантовану предност и у хиперсоничном наоружању“

______________________________________________________________

        ШЕФ Пентагона Марк Еспер изјавио је да Сједињене Државе заостају за Русијом на плану хиперсоничног наоружања.

        Док је наступао у Калифорнији, Есперу је било постављено питање: „Брину ли вас руске хиперсоничне ракете?“ А он је узвратио:

        „Пре неколико година ми смо били направили паузу у раду на таквим технологијама. Дотад смо несумњиво били лидер у тој области. Сада смо, међутим, у улози онога који мора да сустиже. Зато улажемо сваки долар, који можемо, да поново стекнемо гарантовану предност и у хиперсоничном наоружању“.

        Еспер је додао да га брине што нека најновија руска оружја нису обухваћена споразумом СТАРТ-3 који ограничава стратешко офганзивно наоружање.

        „Забрињава ме што Русија покушава да дође до различитог стратешког оружја које излази изван оквира споразума какав је данас. То руско наоружање није ни узето у обзир ни проверено“.

        Шеф Пентагона је поново оптужио Москву да је кршила Споразум о ракетама средњег и малог домета и додао:

        „Зато Руси, што се тиче ракета средњег домета, данас имају могућности које ми немамо. Ми помно пратимо све што раде Руси и према томе се озбиљно односимо“.

        Еспер је у августу тражио да у нови споразум о стратешком офанзивном наоружању обавезно буду укључена сва најновија руска офанзивна оружја.

        Из Москве је стигао наговештај да би могла пристати да се то односи на хиперсоничну ракету „Кинжал“. Није јасно шта би могла тражити да учине Американци заузврат.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари