Данфорд: Путин не планира класични напад ни на једну земљу која је у НАТО

„ЈАЧАЊЕ РУСКЕ ВОЈНЕ МОЋИ ОТЕЖАВА ШИРЕЊЕ УТИЦАЈА СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА У СВЕТУ“

* Шеф Комитета начелника штабова Оружаних снага САД  - генерал Џозеф ДАНФОРД у наступу пред чалновима Атлантског савета у Вашингтону: „Руси  су током протеклих 10-15 година усмерили велики новац у производњу противбродских крстарећих ракета, балистичких ракета, средстава за електронско ометање и средства за парирање нашим операцијама у космосу и на светским морима и океанима. Све је то окренуто областима у којима виде тачке на којима смо рањиви“

_______________________________________________________________________

         ШЕФ Комитета начелника штабова Оружаних снага САД  - генерал Џозеф Данфорд – у наступу пред чалновима Атлантског савета у Вашингтону рекао је да Русија тренутно не намерава да напада ни Сједињене Државе ни њихове савезнике из НАТО.

         Изговорио је: „Не мислим да Путин намерава да у класичном смислу напада на било кога у НАТО. Зато што је апсолутно јасно да би цена коју би за то морао да плати била много већа од евентуалне користи“.

         Данфорд је истовремено признао да јачање оружаних снага Русије „компликује могућности САД да шире свој утицај у свету“:

         „Руси формирају војни потенцијал са којим желе да онемогуће Сједињене Државе да користе предности које нам алијанса са савезницима у Европи и да ометају реализацију обавеза које имамо према савезницима: Они су током протеклих 10-15 година усмерили велики новац у производњу противбродских крстарећих ракета, балистичких ракета, средстава за електронско ометање и средства за парирање нашим операцијама у космосу и на светским морима и океанима. Све је то окренуто областима у којима виде тачке на којима смо рањиви“.

         Данфорд је у Атлантском савету признао:

         „Деведесетих година смо неоспоривом сматрали способност да свој војни утицај ширимо преко мреже војних савезништава. Сада та могућност више није апсолутно гарантована“.

         По Данфордовим речима, Москва је конкурент, а не противник Вашингтона. 

         Данфорд је поновио омиљену америчку `бајку`: да руске власти могу покушати да помоћу сајбер-напада подрију америчку демократију, а да таквим нападима могу још и „ограничити војни потенцијал САД“.

         У том контексту је упозорио да је америчка цивилна инфраструктура „веома рањива“.

         Додао је да је за САД проблем и деловање „руске шпијунаже на америчкој територији“.

         У наставку је навео да Вашингтон Русију сматра одговорном „за оно што се догодило у Солзберију“ (наводно тровање британског шпијуна Сергеја Скрипаља).

         Данфорд је избегао да одгтовори на питање које руско оружје сматра најопаснијим.

         Данфорд је посебно указао да би се Русија «осећала много комфорније кад не би било америчког војног присуства у Европи».

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари