Астрокосмички центар: У току је померање америчких сателита који контролишу друге сателите

САМО ЈЕДАН ОД ЊИХ – ЛАНСИРАН 2014. - ИЗВЕО ЈЕ ДО КРАЈА 2018. ПРЕКО 400 МАНЕВАРА

* Имају задатак да држе под контролом друге војне апарате у простору око Земље

_____________________________________________________________________________

         МОСКОВСКИ Астрокосмички научни центар (АНЦ) – како преноси новинска агенција РИА Новости – регистровао је „интензивна премештања на геостационарним орбитама америчких војних сателита којима је задатак да држе под контролом друге војне апарате у простору око Земље.

         Између 2014- и 2016-те  Американци су лансирали четири сателита који у интересу Оружаних снага САД контролишу космички простор у оквиру програма GSSAP.

         Према званичним подацима, они лете  испод и изнад геостационарне орбите (кружна орбита висине 35786 километара), а специјална оптичко-електрондка апаратура им омогућава да снимају друге сателите.

         АНЦ наводи да је руски аутоматизовани систем за упозоравање на опасне ситуације у космичком простору око наше планете регистровао „мноштво маневара сва четири сателита GSSAP.

         Посебно је указао да је сателит лансиран 2014-те до краја 2018-те извео више од 400 маневара, а да се сада приближавао америчком космичком апарату MUOS-5 коме се био покварио мотор.

         Други сателит GSSAP, који је такође био лансиртан 2014-те, инспекцијски се приближавао америчком војном сателиту WGS-4.

         Прошлог лета је помоћница државног секретара САД за контролу наоружања – Илем Поблет – оптужила Русију да тестира „маневришуће сателите“. Том приликом је `понашање` рускогсателита-инспектора, лансираног у октобру 2017-те назвала „ненормалним“ и изнела претпоставку да је то заправо „антисателитски апарат“. Другим речима: антисателитско оружје.

         Сателити-инспектори су у стању да мењају место на орбити и `сарађују` са другим сателитима.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари