Американци тврде да њихов мини-шатл X-37B „буквално излуђује све непријатеље“

БИВША МИНИСТАРКА ВОЈНЕ АВИЈАЦИЈЕ ХИЗЕР ВИЛСОН: НЕ ЗНАЈУ ГДЕ ЋЕ СЕ СЛЕДЕЋИ ПУТ ПОЈАВИТИ

* Конструисан је да функционише на висинама од 200 до 750 километара и да – непредвидљиво маневришући – брзо мења орбите. Процуриле су „информације“ да треба да има двојаку намену: да служи за ремонт покварених сателита и да шпијунира све што друге (противничке) земље имају у космосу. У Русији и Кини подозревају да је то амерички „убица сателита“

___________________________________________________________________

         БИВША министарка америчке ратне авијације - Хизер Вилсон – изјавила је да мини-шатл X-37B  има такве суперманеварске способности да у космосу „буквално излуђује све наше непријатеље“.

         Вилсон је ово рекла учесницима безбедносног форума који се и ове године од 17. до 20. јула одржавао у Аспену. Мање упућеним и мање маштовитим је предочила:

         „То значи да наши противници не знају где ће се мини-шатл следећи пут појавити. Већ смо регистровали да их то заиста излуђује“.

         Американци свој Boeing X-37 праве од 199-те. года.

         Конструисан је да функционише на висинама од 200 до 750 километара и да – непредвидљиво маневришући – брзо мења орбите.

         О његовој правој намени се војном и државном врху Сједињених Држава ћути.

         „Процуриле“ су „информације“ да треба да има двојаку намену: да служи за ремонт покварених сателита и да шпијунира све што друге (противничке) земље имају у космосу.

         У Русији и Кини подозревају да је то амерички „убица сателита“.      

         У септембру 2017-те је ракета Falcon 9 компаније SpaceX стартовала са космодрома на рту Канаверал на Флориди са мини-шатлом X-37B за потребе ратне авијације САД.

         За разлику од осталих лансирања са истог космодрома, пренос тпга  је – „у интересу тајности пројекта“ – био прекинут три минута након старта.

         Годину дана раније су амерички медији писали да је на бази X-37B  могуће направити космички такси који би, за почетак, превозио космонауте (астронауте) са Међународне свемирске станице назад на Земљу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари