Американци ће нуклеарне бомбе мале снаге поставити на „Томахавке“

ТРАХТЕНБЕРГ: ОКРЕЋЕМО СЕ ТОМ ОРУЖЈУ РАДИ ОБУЗДАВАЊА РУСИЈЕ

* Помоћник заменика шефа Пентагона Дејвид ТРАХТЕНБЕРГ на слушању у Конгресу САД: „Ми настојимо да искључимо саму могућност да било који потенцијални противник помисли да има војну надмоћ над САД, да нам упути изазов или направи корак који ми не желимо да направи“

__________________________________________________________________________

         НУКЛЕАРНО оружје мале снаге потребно је Сједињеним Државама за обуздавање Русије – објавио је помоћник заменика шефа Пентагона Дејвид Трахтенберг.

         Одмах је и прецизирао: „Окренули смо се овој категорији нуклеарног оружја јер видимо шта раде Руси, а то што раде код нас изазива велику забринутост“.

         Трахтенберг је све ово изговорио на слушањима у Конгресу САД и наставио:

         „Нас брине руска доктрина ескалације ради деескалације која подразумева ограничену примену нуклеарног оружја у условима ратног конфликта са употребом обичних видова оружја“.

         Официјелна војна доктрина Русије, међутим, подразумева примену нуклеарног оружја само у случају да против ње или њених савезника буде примењено оружје масовног уништавања. Или, у крајњем случају, ако агресија класичним оружјем буде претила самом постојању Русије.

         Трахтенберг је, иначе, посебно нагласио:

         „Ми настојимо да искључимо саму могућност да било који потенцијални противник помисли да има војну надмоћ над САД, да нам упути изазов или направи корак који ми не желимо да направи“.

         Трахтенберг је у Конгресу рекао и да САД не желе да ескалацију са Русијом доводе до „највишег степена“:        

         „Ми поседовањем нуклеарног оружја мале снаге не желимо да снизимо праг примене нуклеарног оружја већ да подигнемо тај праг у главама потенцијалних противника“.

         Трахтенберг је потврдио да САД не намеравају да одустају од свог права да прве употребе нуклеарно оружје.

         Американци имају намеру да своје нуклеарне бомбе мале снаге `окаче` на крстареће ракете „Томахавк“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари