Амерички ловци добијају нове инфрацрвене сензоре за откривање туђих стелс-авиона и НЛО

NATIONAL INTEREST: ИНФРАЦРВЕНИ СЕНЗОРИ СУ ГЛАВНА ПРЕДНОСТ СУ-35 НАД АМЕРИЧКИМ ЛОВЦИМА

* За усавршене IRST се тврди да ће отворити нову еру у лову на стелс-авионе јер ће користити дуге радио-таласе у инфрацрвеном дијапазону који су већ по својој природи пасивни. Другим речима:  не луче никакву енергију. „Лове“ тако што трагају за циљевима који луче или рефлектују инфрацрвену енергију

* IRST ће бити посебно важан као ловац на скривене туђе авионе, а његове могућности се у војном врху САД сматрају „идеалним за откривање, праћење и проучавање НЛО“. У Пентагону се надају да ће коначно успети да проникну у природу НЛО и да их класификују

__________________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ ловци биће опремљени инфрацрвеним сензорима који ће откривати туше стелс-авионе.

         Тврди се и да ће „помоћи да се схвати природа НЛО са којима се срећу пилоти Ратног ваздухопловства САД“.

         Пентагон је наручио „веома моћне инфрацрвене системе (IRST) за потрагу и праћење туђих летелица.

         Њима ће бити опремљени први F/A-18 Super Hornet, F-15, па остали амерички ловци.

         Простији и мање моћни систем IRST Американци су користили још 60-их година 20-ог века, али их током последње четири деценије нису усавршавали.

         Совјетски авиони су такву технологију користили у целој другој половину Хладног рата.

         Европски ловци Typhoon и Rafale користе своје верзије свих последњих година.

         Нови, модернизовани IRST имаће много осетљивије сензоре који ће бити „интегрисани са другим системима америчких ловаца“.

         Стандардни радари користе одређени радиоталасни спектар за откривање и праћење „циљева у ваздуху“, што је отежано у случају стелс-летелица.

          За IRST се тврди да ће отворити нову еру у лову на стелс-авионе јер ће користити дуге радио-таласе у инфрацрвеном дијапазону који су већ по својој природи пасивни. Другим речима:  не луче никакву енергију. „Лове“ тако што трагају за циљевима који луче или рефлектују инфрацрвену енергију.

         Једино ограничење за IRST су лоше временске прилике јер смањују даљину на којој је могуће открити `циљ који се приближава`.

         За IRST се тврди да ће бити нарочито ефикасан кад буде радио у пару са основним радаром свог авиона којем ће помагати у праћењу „мета“ и у поновом откривању изгубљених.

         Његово коришћење омогућаваће америчким пилотима да у опасним ситуацијама уопште не укључују основни радар.

         IRST ће бити ловац на скривене туђе авионе, а његове могућности се у Пентагону сматрају „идеалним за откривање, праћење и проучавање НЛО“.

         У Пентагону се надају да ће коначно успети да проникну у природу НЛО  и да их класификују.

         Амерички лист National Interest објавио је минуле недеље да су управо инфрацрвени сензори суштинска предност руских ловаца Су-35 над америчким ловцима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари