Адмирал Ричардсон: САД треба да буду агресивније према Москви и Пекингу

У АТЛАНТСКОМ САВЕТУ ЧАК ИЗГОВОРИО: ДОШЛИ ЈЕ ВРЕМЕ ДА САД УДАРЕ ПРВЕ

         КОМАНДАНТ војно-поморским операцијама Ратне морнарице САД - адмирал Џон Ричардсон – оценио је да Вашингтон треба да офанзивно делује према Русији и Кини.

         У наступу у Атлантском савету, Ричардсон је птво оптужио Русију да је „блокирала Азовско море“ и да појачава своје војно присуство у источном Медитерану.

         У том контексту је нагласио да САД треба да буду агресивније према Москви и Пекингу. У наставку је чак изговорио:

         „С обзиром на то да је Русија појачала контролу над кључним поморским магистралама, дошло је време да Сједињене Државе ударе прве“.

         Остало је нејасно да ли је Ричардсон имао на уму неку врсту превентивног напада и како би он изгледао. Јер, адмирал је оценио да је дошло време да САД размисле не само како да (Русији) пруће отпор, него и да је саме „притисну у два региона“. Још је додао:

         „Било би одлично кад бисмо могли да Русе – наше конкуренте –присилимо да реагују на наше прве кораке. Понекад је игра белим фигурама заиста предност“.

         У новембру су три украјинска мала ратна брода нарушила руску поморску границу приближавајући се из Црног мора Керченском мореузу. Притом су опасно маневрисали и игнорисали наредбу руских граничара да се зауставе.

          Отада су 22 украјинска морнара у притвору.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари