Ускоро пред јавношћу забрањени кадрови из Титове „Собе тајни

„ФИЛМСКЕ НОВОСТИ” ПРИПРЕМАЈУ ДОКУМЕНТАРНИ СЕРИЈАЛ

О ТИТУ ОД 24 ЈЕДНОСАТНА ФИЛМА

        НЕКОЛИКО хиљада метара филмске траке, снимљене у епоxи Јосипа Броза Тита (од 1945. до 1980.), која због цензуре или тренутне „неподобности” неких личности или неких других разлога никада није монтирана, постаје нови, капитални пројекат „Филмских новости”, пише Б92. „Не знамо, наравно, колико се новог може рећи о Титу и његовом времену“

       Овај „забрањени” документарни материјал, који се већ неколико деценија налази у посебној просторији депоа која се назива „Соба тајни”, ускоро ће се наћи пред јавношћу. Користећи искључиво архивски материјал из властите - ауторизоване продукције, „Филмске новости”, по речима директора Владимира Томчића, припремају документарни серијал о Титу од 24 једносатна филма, чији значајан део чине управо цензурисана документа.

       Међу њима су и она о Миловану Ђиласу, првом југослoвенском комунистичком дисиденту који је преживео, а посебно, о Александру Леки Ранковићу, некадашњем начелнику ОЗНЕ и министру унутрашњих послова, првом човеку југословенског система безбедности и потпредседнику СФРЈ, који је смењен и искључен из политичког и јавног живота 1966. године.

       У својим мемоарима Ранковић је записао: „Ја, који сам све прислушкивао, од скупштине до спаваће собе, задњи сам сазнао шта ми се спрема”.

       „Не знамо, наравно, колико се новог може рећи о Титу и његовом времену, али ће ови нови, необјављени снимци свакако дати још један, можда и коначни допринос у формирању слике о Брозу као државнику, диктатору, хедонисти, љубавнику... а и о нама у том политичком и друштвеном амбијенту.

       Своје место у овом серијалу имаће и Кардељ, Бакарић, Крајачић, Жујовић, Хебранг, Латинка Перовић, Милка Планинц, Савка Дапчевић-Кучар, Коча Поповић, Слободан Пенезић Крцун, Вељко Влаховић, Киро Глигоров, Стане Доланц и многе друге политичке личности.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари