Урна са Хокинговим пепелом у Вестминстерској опатији између гробова Дарвина и Њутна

ПОЛОЖЕНА УЗ МУЗИКУ ГРЧКОГ КОМПОЗИТОРА ВАНГЕЛИСА

        УРНА с пепелом британског физичара Стивена Хокинга положена је данас у Вестминстерској опатији у Лондону између гробова научника Чарлса Дарвина и физичара Исака Њутна, пренели су светски медији.

        Више од 1.000 људи присуствовало је служби посвећеној физичару који је умро у марту у 76. години након што је деценијама боловао од тешке моторичке болести, јавила је агенција Асошиејтед прес.

        На церемонији су говорили Бенедикт Камбербач, који је играо Хокинга у драми Би-Би-Сија (BBC), и астронаут Тимоти Пик.

        Након тога, речи Стивена Хокинга, уз музику грчког композитора Вангелиса, емитоване су у свемир са сателитске антене Европске свемирске агенције у Шпанији, ка, како је рекла његова ћерка Луси, „најближој црној рупи 1А 0620-00“.

        Најпознатији теоријски физичар свог времена, Хокинг је тако јасно говорио о мистеријама свемира, времена и црним рупама да је његова књига „Кратка историја времена“ издата 1988. године постала међународни бестселер а он један од најславнијих научника од Алберта Ајнштајна до данас.

        Хокинг је такође био космолог, астроном, математичар и аутор бројних књига, укључујући и култну „Кратку историју времена“ која је продата у више од десет милиона примерака.

        Са колегом физичарем Роџером Пенроузом, Хокинг је спојио Ајнштајнову теорију релативитета са квантном теоријом, да наговести да би универзум и време почели са Великим праском и завршили са црним рупама.

        Рођен је 8. јануара 1942. године. Он је 1974. са 32 године постао један од најмлађих чланова Краљевског друштва, најпрестижније научне институције у Великој Британији.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари