У Санта Клари 70.000 Кубанаца одало пошту Ернесту Че Гевари

ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ РАУЛ КАСТРО ДОШАО У НАЈВЕЧАНИЈОЈ ГЕНЕРАЛСКОЈ УНИФОРМИ

  • Че Геварин лик и портрети свуда су присутни на Куби, а посебно најпознатији који га приказује као младог, аргентинског герилаца, с беретком, у војничкој кошуљи, с дугом косом. Та слика, дело покојног кубанског фотографа Алберта Корде, постала је култна и украшавала је и украшава зидове соба генерација студената, а и данас је готово неизоставна на демонстрацијама широм света

         НА КУБИ је обележена 50-годишњица од убиства легендарне фигуре Кубанске револуције, аргентинског герилца Ернеста Че Гевере.

         У Санта Клари, где су сахрањени командант Револуције и његови ратни другови, око 70.000 Кубанаца разних генерација, као и председник Раул Кастро у генералској униформи, окупили с се данас да одају почаст аргентинском герилцу.

         Тај град 300 километара источно од главног града Кубе, сматра Че Гевару “усвојеним сином” од децембра 1958. када је извојевао одлучујућу победу над трупама кубанског диктатора Фулгенсија Батисте (1952-1958).

         Данашња свечаност је била прва без Чеовог саборца, Фидела Кастра који је умро крајем 2016. године, те су емитовани одломци Фиделових говора о Че Гевари.

         Овогодишња свечаност је одржана док последњи герилци левице на јужноамеричком континенту у Колумбији Фарк, полажу оружје, а герилци ЕЛН-а у тој земљи преговарају о миру. ЕЛН је формиран 1964. и инспирисан Че Геваром.

         Ернеста Гевару погубио је 39-огодишњи боливијски војник 9. октобра 1967, али се на Куби као дан „Херојског герилца” обележава 8. октобар, када је заробљен.

         Сутра ће у Боливији бити комеморација у присуству Че Геварине деце и председника Ева Моралеса.

         Тело аргентинског герилца, бачено у јаму у Боливији, нађено је и идентификовано пре 20 година, а потом свечано враћено на Кубу, и сахрањено уз државне почасти. Над подземним маузолејом у Санта Клари је велика бронзана статуа.

         Последњих дана кубанска штампа објавила је многобројне чланке и специјалне прилоге у част годишњице смрти Чеа.

         Ернесто Че Гевара рођен је 14. јуна 1928. у Розарију, у аргентинској буржоаској породици. По образовању је био лекар.

         Као млад је бициклом и мотоциклом прошао Латинску Америку и сазнао за беду најсиромашнијих, а посебно домородачких заједница. Упознао је 1955. године Фидела Кастра у изгнанству у Мексику и пришао кубанским револуционарним снагама у герилској борби против Батисте.

         Десет година касније удаљио се од Кубе и Кастра да поведе нове битке.

         Уследили су месеци нестанка када је био у Конгу да безуспешно покуша да наметне оружану револуцију, а потом се у Боливији укључује у своју последњу герилску борбу.

         Његова лик и његови портрети свуда су присутни на Куби, а посебно најпознатији који га приказује као младог, аргентинског герилаца, с беретком, у војничкој кошуљи, с дугом косом. Та слика, дело покојног кубанског фотографа Алберта Корде, постала је култна и украшавала је и украшава зидове соба генерација студената, а и данас је готово неизоставна на демонстрацијама широм света.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Slobodanka's picture
Slobodanka 03:55 09.10.2017.

  • +1
Voting is closed.

Hasta siempre, comandante Če Gevara - Zbogom zauvek, komandante Če Gevara.
Svake godine ponavljamo te reči evo već 50 godina. Očigledno da ne možemo da ga zaboravimo, a to znači da nikad se sa njim nećemo sasvim ni oprostiti.

https://www.youtube.com/watch?v=-agiAnRYrrU

Аnonymus's picture
Аnonymus 02:25 09.10.2017.

  • +1
Voting is closed.

Slava tebi, Komandante...!

Slobodanka's picture
Slobodanka 13:19 09.10.2017.

  • +1
Voting is closed.

Sa ovakvim revolucionarima treba uporediti Botu (Tadića) i njegovo pozivanje od pre dva dana da se zaštite tekovine 5 oktobarske kvazi revolucije u Beogradu pa da bude jasno kakav smo jadni polusvet postali.
Za ne verovati je kakva je ta "naša" poslednja revolucija, ko nam državu i u čijem interesu vodi i čime se mi kao narod bavimo.

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 07:40 09.10.2017.

  • +2
Voting is closed.

Sto ne napisu da se Kastro bojao Cea pa ga je uputio u Boliviju, a onda prekinuo vezu. I ovaj je sa nesto ljudi tumarao po planinama Bolovije dok ga vojska nije pronasla i likvidirala zbog pokusaja dizanja revolucije. Mrtav im je bio mnoooogo korisniji.

Revolucija jede svoju decu, neko jednom napisa...

Драган Ђорђевић's picture
Драган Ђорђевић 14:52 09.10.2017.

  • +1
Voting is closed.

Најгоре су полуистине. Че Гевара је својом вољом отишао из Кубе да би организовао револуције у Јужној Америци. Једноставно, револуција је била његов живот и за њу је дао свој живот.

Додај коментар