Нобела за књижевност добио Јапанац Казуо Ишигуро који је - енглески писац

ФАВОРИТИМА СМАТРАНИ ХАРУКИ МУРАКАМИ, КЕНИЈАЦ НГУГИВА ТИОНГО

И КАНАЂАНКА МАРГАРЕТ АТВУД

Казуо Ишигуро

  • Стални секретар Шведске академије Сара ДАНИУС: „Ишигуро је блистави романсијер. Развио је сопствену естетику романа. Он је велики уметник речи. У његовом стваралаштву су сједињени Џејн Остин и Франц Кафка“
  • Рођен 8. новембра 1954. у Нагасакију, у Јапану, а у Британију се преселио као петогодишњи дечак, 1960. године. Енглески језик и филозофију дипломирао је на Кентском универзитету. Аутор је осам романа и више филмских и ТВ сценарија. У Србији су преведена његови романи „Остаци дана“ за који је добио Букерову награду и „Не дај ми никада да одем“

        ЕНГЛЕСКИ писац Казуо Ишигуро добитник је овогодишње Нобелове награде за књижевност, саопштила је данас Шведска академија.

        Како се наводи у кратком саопштењу Шведске академије, Ишигуро је у романима велике емоционалне снаге открио понор испод нашег илузорног осећања повезаности са светом.

        Стални секретар Шведске академије Сара Даниус додатно је указала:

        „Он је блистави романсијер. Развио је сопствену естетику романа. Он је велики уметник речи. У његовом стваралаштву су сједињени Џејн Остин и Франц Кафка“.

        Ишигуро је рођен 8. новембра 1954. у Нагасакију, у Јапану, а у Британију се преселио као петогодишњи дечак, 1960. године.

        Енглески језик и филозофију дипломирао је на Кентском универзитету.

        Аутор је осам романа и више филмских и ТВ сценарија.

        У Србији су преведена његови романи „Остаци дана“ за који је добио Букерову награду и „Не дај ми никада да одем“.

        У последњем роману „Покопани џин“ (Buried Giant) из 2015. Ишигуро истражује повезаност сећања и заборава, историје и садашњости, фантазије и реалности.

        Британски романописац и сценариста није помињан међу фаворитима за овогодишњу Нобелову награду, а уочи објављивања добитника на кладионицама су најбоље стали кенијски писац Нгугива Тионго, Јапанац Харуки Мураками и канадска књижевница Маргарет Атвуд.

        Прошле године Нобелова награда за књижевност додељена је америчком музичару Бобу Дилану.

        Прву Нобелову награду за књижевност добио је 1901. године француски писац Сили Придом.

        Нобелова награда се састоји од златне медаље, дипломе и чека на девет милиона круна (око милион евра). Новчани износ награде се дели ако има више лауреата у једној дисциплини.

        Нобел за књижевност је данас додељен 109-ти пут. Награду су добила укупно 133 писца (неки су је делили).

        Највише је добитника који су писали на енглеском - 28, потом на француском - 14, па на немачком - 13, на шпанском - 11, на шведском - 7, на руском - шест…

        Од 1091-ве године, Нобелова награда је уручивана 579 пута, а добило ју је 885 појединаца и 26 организација.

        Факти - Бета        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари