Нобела за економију добио Американац Ричард Талер за теорију „менталне рачунице“

НАЈАВИО ДА ЋЕ МИЛИОН ЕВРА НАГРАДЕ ГЛЕДАТИ ДА ПОТРОШИ „ШТО ИРАЦИОНАЛНИЈЕ“

Ричард Талер

        НОБЕЛОВА награда за економију данас је додељена Ричарду Талеру (Richard H. Thaler) са Универзитета у Чикагу за допринос о бољем разумевању психолошких и друштвених механизама у доношењу одлука инвеститора и потрошача, саопштила је шведска Краљевска академија наука.

        У образложењу Академије се наводи да је Талер у својим радовима „објаснио како одређене људске карактеристике, као што су националност или друштвене предности могу да утичу на одлуке појединаца и токове на тржишту“.

        Талер (72) је поставио теорију концепта „менталне рачунице“ објашњавајући механизме појединца у доношењу финансијских одлука.

        „Он је показао колико аверзија према неком финансијском губитку ствара код појединца осећај да више вреднује оно што поседује него оно што нема“, наводи се у образложењу Академије и додаје да је то касније названо психолошким феноменом „аверзије према непоседовању“.

        Талер је у првој реакцији рекао да је „веома срећан“ што је овогодишњи лауреат и шаљиво обећао да ће новчани део награде покушати да потроши на што „ирационалнији начин“.

        Нобелова награда се састоји од златне медаље, дипломе и чека на девет милиона круна (око милион евра). Новчани износ награде се дели ако има више лауреата у једној дисциплини.

        Данашњом доделом Нобелове награде за економију завршена је сезона доделе Нобелових награда, које су додељене у области медицине, хемије, физике, економије, књижевности и мира.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари