Досељеник из Србије - канадски професор Андреј Донсков - добио награду за књигу о Толстоју

ПО ОЦУ ЈЕ РУС, ПО МАЈЦИ СРБИН, И ДАНАС ТЕЧНО ГОВОРИ СРПСКИ И ДОЛАЗИ НА ИСЕЉЕНИЧКЕ СКУПОВЕ

  • На Париском фестивалу књига добио другу награду за књигу „Толстој и Толстојева: Портрет једног живота у писмима“ која је критичко издање писама руског писца Лава Николајевича Толстоја (1828-1910) и његове супруге Софије Андрејевне (1844-1919) писаних током пет деценија, када је Толстој написао 10.000 писама, од којих 840 супрузи Софији
  • Предговор за књигу „Толстој и Толстојева“ написао је чукунунук Лава Толстоја, Владимир Толстој

        НЕКАДАШЊИ Београђанин, досељеник из Србије у Канаду и професор универзитета у канадском граду Отави, Ендрју (Андреј) Донсков (79) добитник је друге награде Париског фестивала књига за документарно дело, одржаног ове недеље у главном граду Француске.

        Донсков је награђен за књигу „Толстој и Толстојева: Портрет једног живота у писмима“, на 430 страна великог, монографског формата, објављену у Отави прошле године.

        То критичко издање садржи писма руског писца Лава Николајевича Толстоја (1828-1910) и његове супруге Софије Андрејевне (1844-1919) из периода од скоро пет деценија, када је Толстој написао 10.000 писама, од којих 840 супрузи Софији.

        Не само што читалац те књиге може да „завири“ у „душе Толстојевих“ и њихов живот, него је пред њим хроника са сценама руског друштва од сеоских кметова, до племића и госпођа.

        „Толстој је био опхрван и посвећен питањима правде, савести, рата, револуције и тероризма. Све то имало је одраза и у Толстојевом књижевном делу, а било је појачано и сталним критичким учешћем и утицајем његове жене Софије. Те теме су инструктивне и актуелне и у данашњем друштву“, изјавио је за Бету Андреј Донсков.

        Он сматра и да су „писма поузданији водич од мемоара који се обично пишу у познијој животној доби и под утицајем каснијих догађаја“.

        Предговор за књигу „Толстој и Толстојева“ написао је чукунунук Лава Толстоја, Владимир Толстој.

        Лав Николајевич Толстој постао је дописни члан САНУ пре 108 година.

        Унуци Лава Толстоја, Илија и Владимир су после Октобарске револуције емигрирали у Југославију где су живели до 1945. године.

        Андреј Донсков је Рус по оцу, Србин по мајци и рођењу, а потом Канађанин. Један је од највећих стручњака за дело и личност Лава Толстоја.

        Дипломирао је 1966. на славистичким студијама и енглеској књижевности, а магистрирао годину потом. Докторирао је руску књижевност 1972. године. Дугогодишњи је професор Универзитета у Отави. Од 1998. до 2012. био је директор Славистичке групе на том универзитету, а 2001. године је изабран за члана Краљевског друштва Канаде.

        Објављивао је научне радове и књиге, а најновија, „Толстој и Толстојева“ надовезује се на награђену књигу мемоара Софије Толстој „Мој живот“, коју је такође приредио Донсков.

        Донсков је добитник Пушкинове медаља коју му је доделило Међународно удружење професора руског језика и књижевности, и Толстојеве медаље Толстојевог универзитета у Москви.

        Професор Донсков и данас течно говори српски, а иако је на рубу девете деценије живота, долази на скупове исељеника.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари