Влада Српске ће за оне који не раде платити порезе и доприносе за март, а у априлу - и плате

МИНИСТАР ФИНАНСИЈА НАГЛАСИЛА ДА ЈЕ БУЏЕТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СТАБИЛАН И ДА СВЕ ИСПЛАЋУЈЕ

* Министар финансија РС Зора ВИДОВИЋ: У априлу ћемо морати да им обезбедимо и плате и порезе и доприносе. Минималну и плату са доприносима и порезима, а послодавац ако има могућност да исплати већи део

* Видовићева је поновила да Република Српска тражи измене у Закону о Централној банци БиХ: Централна банка не реагује, није нашла за сходно, да омогући, или да плати нешто, а камоли да уради одређене измјене. Овог момента Централна банка има девизних резерви 850 милиона марака. Уместо да ЦБ БиХ купи обвезнице од ентитета и та средства упумпа у социјални живот - то се не дешава. Било би нормално да бар 80% средстава буде упумпано, а 20 % нек остане»

* Министар финансија Српске је додала да би друга полуга могла да буде смањење резерве: «Тражили смо да се смањи обавезна резерва са 10 на пет посто и да се средства дају банкама, привреди, буџетима, али то није прихваћено. Морамо да се задужујемо, а немамо где да се задужујемо. Промет на берзама у западној Европи је смањен. Имамо одређене назнаке од Светске банке и ММФ-а да ће одређена средства бити доступна и ми смо своју папирологију завршили»

____________________________________________________________________

        БУЏЕТ Републике Српске је стабилан, исплатио је све своје обавезе у марту, иако је приход на крају марта мањи за 20 одсто у односу на исти месец прошле године, рекла је Зора Видовић, министар финансија РС.

        Видовићева је рекла да ће Влада платити мартовске порезе и доприносе за оне који не раде, те да ће у априлу за њих морати бити обезбеђене и плате.

        "Наравно у априлу и даље имају забрану рада. Значи да ћемо у априлу морати да им обезбедимо и плате и порезе и доприносе. Минималну и плату са доприносима и порезима, а послодавац ако има могућност да исплати већи дио", рекла је Видовићева.

        Она је поновила да је буџет стабилан и да је извршио све обавезе, упркос томе што су приходи у периоду јануар-март мањи за 40 милиона КМ.

        «У прошлој години имали смо суфицит од 77 милиона и још неких резерви, и измирујемо обавезе иако је приход у првој половини марта већи за 17 одсто у односу на март прошле године, али је на крају марта мањи за 20 одсто. Ако посматрамо период јануар - март, приходи су мањи за 40 милиона", рекла је Видовићева.

        Она је додала да је приоритет да се сачува стабилност буџета, али да ништа мање није важно да се помогне привреди, те да се не дозволи да се било који привредни субјекат угаси.

        «Наша је амбиција да обезбедимо минималну плату са порезима и доприносима. Морамо очекивати у априлу проблеме у индустрији, јер већ одређени број фабрика неће моћи да извози своју производњу. Очекујем да број привредника који увози сировине такође буде у проблему. Све ћемо то сагледати и обезбедити средства да се помогне“, рекла је Видовић.

        Видовићева је поновила да је потребна измена Закона о Централној банци БиХ.

        „Централна банка не реагује, није нашла за сходно, да омогући, или да плати нешто, а камоли да уради одређене измене. Овог момента Централна банка има девизних резерви 850 милиона марака. Свака централна банка треба да има резерви колико је одштампала средстава. И уместо да ЦБ БиХ купи обвезнице од ентитета и та средства упумпа у социјални живот то се не дешава. Било би нормално да бар 80% средстава буде упумпано, а 20 % нек остане", нагласила је Видовићева.

        Министар финансија Српске је додала да је "друга полуга која не ради смањење резерве".

        "Обавезна резерва није штампање пара како су то неки тврдили. Ми смо тражили да се смањи обавезна резерва са 10 на пет посто да се средства дају банкама, привреди, буџетима, и то није прихваћено. Морамо да се задужујемо, а немамо где да се задужујемо. Промет на берзама у западној Европи је смањен. Имамо одређене назнаке од Светске банке и ММФ-а да ће одређена средства бити доступна и ми смо своју папирологију завршили", рекла је Видовићева.

        Додала је и да је оптерећење за ентитете и то што су сви трошкови на њиховим буџетима

        „Ентитети се пуне у складу са прикупљеним приходима, а буџет БиХ се пуни по плану, без обзира на прикупљена средства он је увек напуњен 100 посто. Ми ћемо и даље стално прозивати и тражити измене ових закона, да ли ћемо успети не знам, али морамо указати и нашој јавности и свету какво је стање у БиХ, да ми имамо средства која држимо вани а не можемо их користити", рекла је Видовићева.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари