Вишковић: Српску већ две-три године покушавају да уруше, дкларација СДА – наставак удара

ИЗ СДС НЕ САМО ДА РЕЛАТИВИЗУЈУ ДЕКЛАРАЦИЈУ СДА НЕГО ЈЕ И ПОРЕДЕ СА ДЕКЛАРАЦИЈОМ СНСД

* „Међутим, нико од наших представника у Савету министара се није насекирао због тог економског удара, него они мисле да што је тежа ситуација у Српској то ће властима бити теже и ето им шансе да пре дођу на власт

* „Они су дуже од четири године у Савету министара, данас су тамо и планирају да остану још четири године, али питање је када ће почети да решавају проблеме грађана Српске који трпе због оваквог Савета министара... Српска је за годину и по ускраћена за 60 милиона КМ због расподеле ПДВ. Скоро 500 милиона КМ од накнада за лиценце за мобилне оператере блокирано у Савету министара и тај новац se не дели скоро три године, иако дeо припада Српској

______________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да већ две-три године трају покушаји економског урушавања Српске, а да је декларација СДА само наставак удара на Републику Српску.

        Вишковић је истакао да је и на састанку политичких лидера из Српске са председником Србије Александром Вучићем у Београду упозорио да декларација СДА представља наставак удара на Републику Српску.

        "Међутим, нико од наших представника у Савету министара се није насекирао због тог економског удара, него они мисле да што је тежа ситуација у Српској то ће властима бити теже и ето им шансе да прије дођу на власт. На власт могу доћи кад покажу грађанима шта раде", рекао је Вишковић у Котор Вароши.

        Према његовим речима, представници СДС-а не само да релативизују декларацију СДА, него неприкладно, чак и они који нису били на састанку у Београду, износе информације и пореде је са декларацијом СНСД-а.

        "Ако смо дошли до тог нивоа, онда би требало мало заћутати", поручио је Вишковић.

        Он је подсетио да је у декларацији СДА наведено да БиХ треба да буде "република БиХ" са Сарајевом као главним градом и три нивоа власти - републичким, регионалним и општинским.

        "Због тога је овде дошло до ратних сукоба 1992. године. Имали смо то. Нема ентитета, нема конститутивних народа. То се не може поредити са декларацијом СНСД-а у којој је наведено да ћемо једног дана путем референдума, на којем ће се изјаснити грађани, покренути питање изласка Српске уколико нас и даље буду малтретирали са нивоа БиХ", подсјетио је Вишковић.

        Упоређивати те две ствари, оценио је Вишковић, више је него неозбиљно и аматерски или то чине по налогу неког супервизора који је наредио шта треба да кажу.

        Према његовим речима, Вучић је инсистирао да се покаже јединство и да се дође до консензуса о том питању.

        "Неки то нису разумели и све су свели на то 'нас Додик позива да изађемо из Савета министара да би они дошли на наше место'. То нема везе ни са чим. Они су дуже од четири године у Савету министара, данас су тамо и планирају да остану још четири године, али питање је када ће почети да решавају проблеме грађана Српске који трпе због таквог Савета министара", рекао је Вишковић.

        Премијер Српске је нагласио да је Република Српска за годину и по ускраћена за 60 милиона КМ због расподеле ПДВ-а.

        "Да ли се ико од наших представника у Савету министара огласио и рекао да не могу више закидати Српску, када ће бити обезбеђено фамозних три милиона КМ за мост 'Братољуб' у Братунцу и када ће бити решена блокада скоро 200 милиона КМ у 'Електропреносу БиХ'. У Народној скупштини смо донели одлуку за коју су гласали и посланици опозиције о кредитном задужењу у износу од 150 милиона код Европске банке за обнову и развој за другу фазу изградње коридора 'Пет це' кроз Српску и то тамо стоји", истакао је Вишковић.

        Он је рекао да има информацију да је скоро 500 милиона КМ од накнада за лиценце за мобилне оператере блокирано у Савјету министара и да се тај новац не дели скоро три године, иако дeо припада Српској.

        Вишковић је оценио да су то питања која се решавају у Савјету министара.

        "Нека изволе и раде у интересу грађана Републике Српске. Нека покажу својим деловањем да су патриоте и да воле Српску и овај народ, а не да пласирају шупљу причу. Ово није питање патриотизма, него опстанка Републике Српске. Ништа не предузимају да помогну Српској да оствари права која јој припадају. Не тражимо ништа што нам не припада, већ само да нас уважавају и да нам дају оно што по законима припада Републици Српској", поручио је Вишковић.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари