Вишковић: Српска ће, ако не може имати резервни састав полиције, формирати жандармерију

„МИ ЋЕМО СВОЈЕ БЕЗБЕДНОСНЕ СНАГЕ ОСПОСОБИТИ ДА ШТИТЕ ГРАЂАНЕ РС“

          ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће Српска, ако не може имати резервни састав полиције, формирати жандармерију по угледу на све земље у окружењу и у свету.

         "У овом моменту склонићемо тај закон из процедуре, али већ имамо смерницу како даље и ми ћемо наше безбедносне снаге оспособити да штите грађане Републике Српске, а те снаге зваће се онако како се зову у свакој држави", рекао је Вишковић новинарима током посјете Бијељини.

         Он је оценио да се око овог закона подигла велика фама.

         Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске одлучило је да реорганизује своје интервентне снаге ради бржег и ефикаснијег одговора на безбедносне изазове са којима се суочава Српска, укључујући и велики број илегалних миграната.

         Тако ће, ради бољег функционисања Јединице за подршку бити промењен назив у Жандармерија, која ће бити допуњена активним саставом МУП-а, превасходно младим полицајцима који су полицијско образовање стекли на Полицијској академији, саопштено је из МУП-а Српске.

         С обзиром на то да је за успостављање резервног састава полиције потребан дужи период ради конкурсних процедура и селекције, опремања униформама и другом опремом, као и време за адекватну обуку, појашњавају из МУП-а, из Предлога закона о изменама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима Српске, који се налази у скупштинској процедури, повлаче се чланови који се односе на резервни састав полиције, а МУП ће у будућем периоду поново размотрити потребе и могућности за његово увођење.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари