Вишковић: Шмитове допуне Кривичног законика не признајемо - законе у РС може доносити само НС РС

„СВЕ ШТО ЈЕ У КРИВИЧНОМ ЗАКОНИКУ РС УСАГЛАШЕНО ЈЕ СА МЕЂУНАРОДНИМ КОНВЕНЦИЈАМА И НОРМАМА ЕУ“

Радован Вишковић председава

седницом Владе РС

* Председник Владе РС Радован ВИШКОВИЋ: Одлука Кристијана Шмита није у сагласности са Уставом и правним поретком Републике Српске и не може производити правно дејство на територији Републике Српске

_______________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас да одлука Кристијана Шмита којом намеће допуну Кривичног законика Републике Српске није у складу са Уставом Републике Српске и да не може производити правно дејство на територији Српске.

        - Устав Републике Српске, у члану 70. прописује надлежност Народне скупштине Републике Српске за доношење закона. Процедура за доношење закона јасно је прописана и утврђена и само закони донесени по тој процедури могу се примењивати на територији Републике Српске - нагласио је Вишковић.

        Он је подсетио да је ступање на снагу закона прописано одредбама члана 109. Устава Републике Српске који прописује да се сви закони објављују у одговарајућем службеном гласилу, односно Службеном гласнику Републике Српске и ступају на снагу најраније осмог дана од дана објављивања.

        Вишковић је навео да су сва питања која су предмет поменуте одлуке већ прописана Кривичним закоником Републике Српске,који је у потпуности усклађен са препорукама и директивама Европске уније и међународним конвенцијама.

         - Уважавајући напред наведено, одлука Кристијана Шмита није у сагласности са Уставом и правним поретком Републике Српске и не може производити правно дејство на територији Републике Српске - поручио је премијер Српске.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари