Вишковић: Русија је заштитила Републику Српску од наметања високих представника

ЗА „РУСКУ ГАЗЕТУ“ РЕКАО ДА СУ У РЕПУБЛИЦИ СВЕСНИ ОПАСНОСТИ ОД ОБОЈЕНИХ РЕВОЛУЦИЈА

Са Александром Борисовом

* Открио: „Српска има велико поверење у представнике Русије у БиХ, пре свега, у амбасадора у БиХ Петра Иванцова и чланове његовог тима који пружају значајну помоћ Републици Српској у савладавању проблема на међународом плану

* Посебно нагласио да је Српска захвална Владимиру Путину, Сергеју Лаврову и свим руским дипломатама јер је њиховим напорима спречен даљи негативан утицај високог представника у БиХ који је раније смењивао са функција званичнике Српске, претио људима и лишавао их бирачких права: „Тога више нема, захваљујући искреној и огромној подршци Русије... Русија и Република Српска се истином могу заједно супротставити покушајима Запада да од њих направе негативце

________________________________________________________________________

       ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је да су односи Српске са Русијом на највишем могућем нивоу и захвалио руским званичницима што су спречили даљи негативан утицај високог представника у БиХ.

       Вишковић је рекао да Српска има велико поверење у представнике Руске Федерације у БиХ, пре свега, у амбасадора у БиХ Петра Иванцова и чланове његовог тима који пружају значајну помоћ Републици Српској у савладавању проблема на међународом плану.

       Он је за "Руску газету" истакао да је Српска захвална председнику Русије Владимиру Путину, министру иностраних послова Сергеју Лаврову и свим руским дипломатама јер је њиховим напорима спречен даљи негативан утицај високог представника у БиХ који је раније смењивао са функција званичнике Српске, претио људима и лишавао их бирачких права.

       „Тога више нема, захваљујући искреној и огромној подршци Русије", нагласио је Вишковић.

       Вишковић сматра да Русија и Република Српска истином могу заједно супротставити покушајима Запада да од њих направе негативце.

       Он је подсетио да је НАТО извршио агресију над српским народом у БиХ 1995. године, да су од бомби те алијансе страдала српска деца, уништени најважнији инфраструктурни објекти, нанесена знатна материјална штета.

       "Ако се томе дода и то да је приликом бомбардовања кориштена муниција са осиромашеним уранијумом, тада злочин изгледа још страшнијим. Последице његове примене осећаће се још дуго - људи, који су живели у погођеним подручјима све чешће умиру од рака, загађен је знатан део наше територије, затрована вода. Управо због тога Република Српска не жели да буде члан НАТО-а", појаснио је Вишковић.

       На питање да ли се пред предстојеће изборе у БиХ у новембру може очекивати нешто слично "обојеној револуцији", Вишковић је рекао да увек постоји та опасност и подсетио да се са таквим покушајима суочавала Бањалука пред опште изборе 2018. године.

       Вишковић је додао да је убеђен да постоје тимови стручњака и појединих организација који су ангажовани на реализацији такве врсте сценарија, а које финансирају одређени центри моћи.

       „Они се премештају из државе у државу, из једног града у други, изазивајући `обојене револуције`, рушећи системе, уништавајући политичке партије и лидере који се боре за своју земљу", навео је Вишковић.

       Вишковић је нагласио да су у Републици Српској свесни о опасности која прети.

Признање дописнику "Руске газете"

Александру Борисову

       Премијер Радован Вишковић уручио је прошле седмице у присуству српског члана Председништва БиХ Милорада Додика Плакету дописнику "Руске газете" Александру Борисову, који завршава своју службу у региону.

       Захвалио је Борисову на помоћи у учвршћивању односа Русије и Републике Српске.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари