Вишковић: Ово је слање поруке – не можете нас више прегласавати

ПОСЛАНИЦИМА: ИМАМ ОБЕЋАЊА ДА ЋЕ БРАТУНАЧКИ МОСТ БИТИ УВЕДЕН У ФУНКЦИЈУ

* Радован ВИШКОВИЋ: Спорни закључци Председништва БиХ  појавили су се два сата након потписивања уговора о градњи моста на Сави код Градишке. У моменту када је изведено више од 70 милиона евра радова на Пељешком мосту. То је пројекат вредан 525 милиона евра, а већином га финансира ЕУ. Хрватска сигурно неће обуставити радове, поготово не када их је већ посетио премијер Кине, најјаче економије света

_______________________________________________________________

         ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини да је неко прегласавајући српског члана Председништва БиХ у вези са градњом Пељешког моста имао циљ да изазове сукоб, реаговање и одмазду Хрватске, али да је то председавајући Председништва БиХ Милорад Додик правовремено препознао и ставио вето.

         “Ова његова изјава о заштити виталног ентитетског интереса највиши је интерес Срба. Ово је права ствар и овим шаљемо поруку да је Народна скупштина место одлучивања, а не Председништво... Порука је - Не можете нас више прегласавати! То је кључ посебне седнице, а не сами мост или нешто друго, јер ће прегласавање бити настављено ако сада не кажемо јасно шта мислимо”, поручио је Вишковић.                 

         “Спорни закључци Председништва поднесени су у моменту када је изведено више од 70 милиона евра радова на Пељешком мосту. То је пројекат вредан 525 милиона евра, а већином га финансира ЕУ. И сада два остала члана Председништва желе то да баце у воду и у закључцима позивају да се одмах обуставе радови...”, напоменуо је Вишковић.

         Он је истакао да је стање такво да Хрватска сигурно неће обуставити радове, а поготово не када их је већ посетио премијер Кине, најјаче економије света.

         “Да ли је ово заштита виталног националног интереса Срба или Хрвата? Ово нема везе са хрватским народом, понављам ово је више него заштита виталног интереса српског народа, а поготово што су спорни закључци донесени два сата после потписивања споразума о градњи моста на Сави код Градишке. Овде се игра игра и тражи се да се изазове суседна земља да реагује на те закључке, или да се радови на мосту на Сави отегну у недоглед”, објаснио је Вишковић.

         Према његовим речима, и нерешавање питања граничног прелаза у вези са мостом у Братунцу, који је изградила Србија 2017. године је брука свих у БиХ.

         “Србија га је изградила својим новцем, а ми не можемо гранични прелаз. Одговор је да немамо довољно новца, осим одобрених око 11 милиона КМ, а гранични прелаз кошта 14,5. Фале 3,5 милиона КМ и зато сам молио надлежне да уведу извођача радова, а да се у ходу реши остатак новца, јер сада не може због неформирања Савета министара. Имам обећања да ће се тако поступати”, рекао је Вишковић.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари