Вишковић: Неће бити књижења земљишта на БиХ – грађани Српске могу мирно да спавају

„НЕЋЕМО ТО ДОЗВОЛИТИ – ШТИТИЋЕМО СВОЈИХ ДЕЈТОНСКИХ 49 ОДСТО БиХ“

* „Пре неколико година је основана Комисија за концесије БиХ иако БиХ нема имовину. Тада смо рекли - шта ће таква комисија кад нема о чему одлучивати јер БиХ нема имовине? Изгледа да су, када су формирали ту комисију, имали у позадини ова дешавања

_________________________________________________________________

        ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић поручио је у Народној скупштини Српске да неће бити књижења пољопривредног земљишта Српске на БиХ и да грађани Републике Српске могу мирно да спавају.

        "Нећемо то дозволити. Штитимо што нам припада, а то је 49 одсто БиХ, што стоји и у Дејтонском споразуму", рекао је Вишковић поводом спорне одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту Српске.

        Он је рекао да је оваква одлука Уставног суда БиХ срамотна за правну струку и контрадикторна.

        "Да сам судија Уставног суда и правник било би ме срамота донети овакву одлуку. Уставни суд у свакој нормалној земљи треба да штити уставни поредак, владавину права и слично, а не да крши устав земље", рекао је Вишковић на посебној седници Народне скупштине Републике Српске о информацији у вези са антидејтонским деловањем Уставног суда БиХ, која се одржава на предлог председника Српске.

        Он је поновио да нема европског пута БиХ све док постоје стране судије у Уставном суду и ОХР, те навео да је и Комисија за концесије БиХ основана пре неколико година, а није имала имовину.

        "Тада смо рекли зашто ће неком нека комисија када нема о чему одлучивати и нема имовине. Дакле, када су формирали Комисију имали су у позадини ова дешавања. Да не помињем да је у јавности раније говорено да нам треба заједнички закон о пољопривреди, те једно министарство пољопривреде на нивоу БиХ", појаснио је Вишковић.

        Он је рекао да је Закон о пољопривредном земљишту Републике Српске лани усвојен да најбоља обрадива земља не би стајала у корову.

        "Циљ је био да то буде имовина Српске, да ми то можемо давати под концесије и да сви од тога имамо користи, како људи који је обрађују, тако и Српска", навео је Вишковић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари