Вишковић: Циљ Владе РС је да се просек плата подигне до 1.000 марака

„РАСПОДЕЛУ ЧЕКА ДО 400 МИЛИОНА  ОД МОБИЛНИХ ОПЕРАТЕРА, ДУГУЈУ НАМ И 80-90 МИЛИОНА КОД ЕЛЕКТРОПРЕНОСА“

* „Имали смо ребаланс буџета навише за 60 милиона марака, што је јасан знак да имамо раст прихода. То је последица мера и рада Владе у протеклих 10 месеци. Српска би имала још више средстава да због ФБиХ нису ускраћени и приходи од индиректних пореза. У овом периоду смо закинути од расподеле ПДВ-а за 50 милиона марака. Да имамо и њих у буџету сада би ишли са ребалансом на плус 110 милиона

* „Ових дана биће разматран план парцелације ауто-пута и гасовода од Добоја ка Рачи. Сада је јавни увид и расправа. Биће завршена до краја месеца, када ће уследити верификација пред Народном скупштином

________________________________________________________________

        ЦИЉ Владе Српске је да просечна плата буде хиљаду марака, рекао је, данас, у емисији Отворено речено Радија Републике Српске, премијер Радован Вишковић.

        Објаснио да не може дати обећање да ће до тога доћи за три месеца, али да су институције Српске већ кроз повећање плата у образовању, МУП-у и Судској полицији показале да раде на томе.

        Најавио је да ће од данас бити и повећана цена рада у здравству са 135 на 140 марака. А да је оправдано размишљати о додатном повећању плата, каже Вишковић, сведочи и фискална стабилност Српске и ребаланс буџета са 60 милина марака више.

        Након што је српски члан Председништва Милорад Додик најавио да би од Нове године просјечна плата могла бити хиљаду марака, али и да ће власт ове седмице конципирати политику да се то и постигне, премијер Вишковић је истакао да Српска константно бележи раст плата и да су сада изједначене са просеком у Федерацији. Он је истакао да неће давати обећање, али да то, уз наставак преданог рада, јесте остварив циљ.

        - Учинићу све да до тога дође. Ја сам рекао, мој циљ је да се крећемо ка томе и да просечна плата буде хиљаду марака. Када ћемо доћи до тога циља? Видећемо. Знате да смо повећали плате код образовања на свим нивоима, у МУП- у, Судској полицији, а са данашњим даном иде повећање плата у здравству цена рада са 135 на 140 марака - рекао је Вишковић.

        Говорећи о ребалансу буџета, Вишковић је рекао да је у питању очигледан раст прихода и позитивног функционисања комплетног система, који из године у годину бележи ликвидност.

        - Чим имамо ребаланс буџета навише за 60 милиона марака, то је јасан знак да имамо раст прихода и то је последица мера и рада Владе у протеклих 10 месеци - сматра Вишковић.

        Српска би имала још више средстава да због ФБиХ нису ускраћени и приходи од индиректних пореза, каже премијер.

        - Не смијемо заборавити да смо у овом периоду закинути од расподеле ПДВ-а за 50 милиона марака. Да имамо и њих у буџету сада би ишли са ребалансом на плус 110 милиона - сматра премијер Српске.

        Блокада је каже и у оквиру Електропреноса. То нису, истиче Вишковић, једине опструкције због којих Српска, неоправдано трпи, али и цела БиХ - навео је премијер и додао:

        - Да нисмо закинути за 80-90 милиона инвестиција од Електропреноса, да нису блокиране близу два милијарде марака разних инвестиција на нивоу Савета министара и Парламентарне скупштине БиХ -од чега део треба да иде у инвестиције у Српској. Осим тога, од наших мобилних оператера за лиценце близу 300-400 милиона марака који чекају расподелу. Ових дана биће упућено писмо /премијеру Федерације БиХ/ Фадилу Новалићу да разговарамо о овоме.

        Осмог октобра требало би да дође и Турски председник Реџеп Тајип Ердоган Едоган да са Вучићем озваничи почетак градње ауто-пута од Кузмина ка Рачи, па према Сарајеву.

        Вишковић сумња да ће БиХ и у том пројекту правити проблем јер нису формиране институције.

        Говорећи о пројектима у Српској, премијер је истакао да су на видику нови пројекти.

        - Ових дана биће разматран план парцелације ауто-пута и гасовода од Добоја ка Рачи. Сада је јавни увид и расправа. Биће завршена до краја месеца, када ће уследити верификација пред Народном скупштином - истакао је Вишковић у емисији Отворено речено.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари