Ванредно стање у Српској треба да до 20. маја буде замењено ванредном ситуацијом

У НАРЕДНИХ ДЕСЕТ ДАНА МОЖЕ СЕ ОЧЕКИВАТИ УКИДАЊЕ ГРАНИЧНИХ КАРАНТИНА

* Милорад ДОДИК након седнице Извршног комитета СНСД: „То се може десити најкасније до 20. маја, било би најбоље да до тад буде укинуто. Верујемо да ће се показати да за то има разлога и да ће доћи до укидања и до нормалног функционисања институција. Мислим да смо били ефикасни и да нико не може говорити о злоупотребама“

* ИК СНСД разговарао о ребалансу буџета, он ће бити умањен за 200 милиона, али се планира подршка привреди и локалним заједницама

* „РС нема проблема са исплатом својих обавеза, остаје ликвидна. РС неће имати на том плану ни један проблем. Штете ће бити, али ће се она морати линеарно распоредити. Нисмо без оптимизма и плана. Одржаћемо – нагласио је Додик - финасијски систем, комунални систем, систем плата и пензија, а поготово медицински систем. СНСД је показао вођство и одлучност“

_____________________________________________________________________

        НАРОДНА скупштина РС требала би да одржи седницу и до 20. маја прихвати укидање ванредног стања, казао је председник СНСД-а Милорад Додик, након седнице Извршног комитета СНСД, која је одржана данас у Бањалуци.

        Како је појаснио опредељење СНСД-а је да наредне седмице Влада РС затражи укидање ванредног стања и да на снази остане ванредна ситуација.

        "То се може десити најкасније до 20. маја, било би најбоље да до тад буде укинуто. Верујемо да ће се показати да за то има разлога и да ће доћи до укидања и до нормалног функционисања институција. Мислим да смо били ефикасни и да нико не може говорити о злоупотребама", казао је Додик.

        Он је додао да одговорност сада прелази на појединце, тамо где раде, живе, организују посао, те да је неопходно да се придржавају мера хигијене, дистанце...

        Када је у питању отварање граница, то ће, како наводи Додик, кореспондирати са отварањем граница осталих земаља.

        "СНСД сматра да у наредних 10 дана треба анализирати укидање карантина на границама", навео је Додик и додао да ће се у томе пратити земље у окружењу.

        "Мислимо да су почетне мере биле у функцији заштите здравље људи, првенствено пензионера. СНСД се одговорно понашао није пребацивао кривицу на неког другог", поручио је лидер ове странке.

        Како је навео медицински сектор СНСД-а одговорио је ефикасно, те додао да СНСД остаје трајно захвалан медицинских радницима.

        "Жао нам је због људи који су страдали, али је избегнут глобални лош сценарио. Мислимо да је стање опреме и свега онога што је набављено веома добро, број респиратора је изнад потребе, залихе су милионске, постоје 100.000 заштитних одела за медицинске раднике", навео је Додик.

        Он је истакао да је било примарно да вирус корона не уђе у Корона блок, што је и постигнуто.

        „Ниједан од медицинских раника није заражен у Корона блоку. Медицински радници су по постотку најмање заражени у РС", истакао је Додик.

        Навео је да је епидемија изазвала низ проблема пре свега у економији.

        "СНСД је данас разговарао о ребалансу буџета, он ће бити умањен за 200 милиона, али планирамо да подржимо привреду и локалне заједнице. Оно што је урађено и што је била политика СНСД, је да заједно са послодавцима третирамо политику отпуштања", додао је он.

        Појаснио је да је за март месец око 16 милиона КМ уплаћено доприноса за све раднике који нису радили у марту. Завршавају се исплате за април, а проширен је број и на оне који су дјелимично радили.

        Влада РС је, према његовим речима, издвојила око 56 милиона марака за раднике који нису радили.

        "СНСД је предложио да Влада РС преузме плаћање доприноса за оне који су почели рад у мају", појаснио је он.

        Додик је додао да ће у наредних седам дана изаћи са економским планом за наредни период, а да ће ранији план бити ревидиран.

        "РС нема проблема са исплатом својих обавеза, остаје ликвидна. РС неће имати на том плану ни један проблем. Штете ће бити, али ће се она морати линеарно распоредити. Нисмо без оптимизма и плана. Одржаћемо финасијски систем, комунални систем, систем плата и пензија, а поготово медицински систем. СНСД је показао вођство и одлучност", поручио је он.

        Додик је додао да су свесни ситуације у којој се налази окружење и регион, али да нису без плана, односно добро управљају овом ситуацијом.

        „Уз ограничења која нису била мала морали смо да нађемо начина да дођемо до респиратора. РС сада има 150 респиратора, још 38 треба да добијемо од ЕУ", закључио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари