У СДС се формирају два табора – један је за сарадњу са СНДС и смењивање Говедарице

ЛИДЕР СТРАНКЕ ЋЕ ЊЕНОМ ПРЕДСЕДНИШТВУ НАРЕДНЕ НЕДЕЉЕ ИЗНЕТИ СВОЈЕ ВИЂЕЊЕ ИЗБОРА

* Док су први за то да Говедарица остане председник странке, други би да се уместо њега на челу СДС-а нађе "патриотскији" кандидат, који ће бити отворенији за сарадњу с новом влашћу у РС

* Први сматрају да би улазак у власт с најјачом странком у РС само угушио СДС и онемогућио је да на наредним изборима, за које прижељкују да буду превремени, преузме власт на свим нивоима, док други мисле да је приоритет одбрана интереса РС и уједињавање свих српских снага на нивоу БиХ формирањем просрпског блока

_____________________________________________________________________________

         ВУКОТА Говедарица, председник СДС-а, наредне седмице ће сазвати седницу Председништва странке како би му представио своје виђење изборних резултата и даљих потеза.

         Након тога, извештај би требало да буде представљен Главном одбору странке, а онда ће се знати и да ли ће бити сазвана седница Скупштине за избор новог страначког руководства.

         Сазнајемо да се у СДС-у већ формирају два супротстављена блока, од којих би се један залагао да странка уопште не преузме мандате које су њени кандидати освојили док се не утврди да ли је било изборних превара, док је други блок за признавање резултата избора и сарадњу са СНСД-ом.

         Док су први за то да Говедарица остане председник странке, други би да се уместо њега на челу СДС-а нађе "патриотскији" кандидат, који ће бити отворенији за сарадњу с новом влашћу у РС.

         Први сматрају да би улазак у власт с најјачом странком у РС само угушио СДС и онемогућио је да на наредним изборима, за које прижељкују да буду пријевремени, преузме власт на свим нивоима, док други мисле да је приоритет одбрана интереса РС и уједињавање свих српских снага на нивоу БиХ формирањем просрпског блока.

У овој другој групи постоји и део чланства који би да се коалиција са СНСД-ом прошири на све нивое власти, односно да и Владу РС чине СДС-ови кадрови заједно са СНСД-ом и социјалистима, а можда и Уједињеном Српском.

         Први, пак, мисле да је могуће да опозициони блок на нивоу БиХ формира власт захваљујући гласовима које је освојила, а да се ни на који начин не улази у коалицију са СНСД-ом. У другој групи, такође, сматрају да би премијер у РС требало да буде из њихове странке, док се у СНСД-у чврсто опредељују да то ипак буде њихов кандидат.

         По свему судећи, лоптица је сада у рукама СНСД-а и његовог шефа Милорада Додика, који одлучује, ако у СДС-у заиста превлада струја која је за сарадњу с њима, да ли ће ући у коалицију с њима или ће задржати досадашњу коалицију, за коју је и сам пре избора говорио да је најдуговечнија коалиција на Балкану.

         Судећи према његовом наступу у среду, Додик је поставио ултиматум Марку Павићу, председнику ДНС-а, да се ослободи "мангупа" који су у њиховој кампањи, како тврди Додик, радили за "другу страну".

        https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Govedarica-saziva-sjednicu-Predsje...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари