У Републици Српској укинути ванредно стање и полицијски час

ЗА ОДЛУКУ О УКИДАЊУ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ГЛАСАЛО 60 ПОСЛАНИКА

* Радован ВИШКОВИЋ: Републички штаб за ванредне ситуације наставиће да обавља своје обавезе, а од сутра се укида ограничење кретања свим лицима на подручју Републике Српске

* Предсједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Све уредбе са законском снагом донесене СУ искључиво на предлог Владе Републике Српске и, наравно, уз претходно прибављено мишљење председника Народне скупштине Републике Српске. И поред могућности које предвиђа Устав, ниједна уредба са законском снагом није донесена самоиницијативно од председника Републике

* „Примена неких од уредби са законском снагом – нагласила је - исцрпљује се у околностима ванредног стања проглашеног за територију Републике Српске, неке ће се примењивати и у периоду трајања ванредне ситуације, док неке подразумевају измене и допуне постојећих законских решења, те је самим тим њихова примена перманентнијег карактера

_____________________________________________________________________

        ОДЛУКОМ Народне скупштине РС данас је у Републици Српској укинуто ванредно стање.

        Очекивано и – најављено.

        За Одлуку о укидању ванредног стања у Српској гласало је 60 посланика.

        Одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

        Радован Вишковић, премијер Републике Српске, рекао је у завршној речи да се укидањем ванредног стања укида и полицијски час у Српској.

        Он је додао да ће Републички штаб за ванредне ситуације наставити да обавља своје обавезе, а да ће се од сутра укинути ограничење кретања свим лицима на подручју Републике Српске које је било на снази од 22 до 5 часова.

        Вишковић је поручио да то не значи да грађани не треба да се придржавају мера попут држања физичке дистанце и ношења заштитне опреме.

        Апеловао је на грађане да се одговорно понашају.

        Народна скупштина Републике Српске је 28. марта на својој 12. посебној сједници, одржаној у Бањалуци, усвојила Одлуку о проглашењу ванредног стања за територији Републике Српске због епидемиолошке ситуације у Републици Српској услед вируса корона.

        Председник Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је проглашење ванредног стања за територију Српске омогућило да институције, у условима пандемије, ефикасније решавају проблеме здравствене, социјалне, привредне и хуманитарне природе, у условима кад Народна скупштина, због рестрикција у погледу кретања и забране окупљања, није у могућности да одржава редовна заседања.

        У обраћању посланицима на посебној седници парламента Српске на којој је разматран предлог одлуке о укидању ванредног стања, председник Републике је подсјетила да је на 12. посебној седници Народне скупштине одржаној 28. марта донесена Одлуку о проглашењу ванредног стања за територију Републике Српске због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.

        Навела је да је та одлука објављена је "Службеном гласнику Републике Српске" од 2. априла, а ступила је на снагу наредног дана од дана објављивања.

        Цвијановићева је подсетила да је проглашењу ванредног стања претходила Одлука Владе Републике Српске о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске, донесена 16. марта.

        "Као што је познато, у условима ванредног стања, уколико Народна скупштина није у могућности да одржава седнице, члан 81 Устава Републике Српске прописује да се председнику Републике Српске даје овлаштење да доноси уредбе са законском снагом по питањима из надлежности Народне скупштине, те да именује и разрешава функционере које, у редовним околностима, именује и разрешава Народна скупштина", појаснила је Цвијановићева.

        Она је навела да је Уставом предвиђено да председник Републике Српске уредбе са законском снагом доноси на сопствену иницијативу или на приједлог Владе Републике Српске, те након што прибави мишљење предсједника Народне скупштине Српске.

        У складу са уставним овлаштењима председника Републике и прописаном процедуром у периоду трајања ванредног стања на тај начин донесено је 19 уредби са законском снагом, којима су регулисана различита питања у непосредном интересу привредног сектора и грађана Републике Српске.

        Према њеним речима, зависно од питања која се њима регулишу, примена неких од уредби са законском снагом исцрпљује се у околностима ванредног стања проглашеног за територију Републике Српске, неке ће се примењивати и у периоду трајања ванредне ситуације, док неке подразумевају измене и допуне постојећих законских решења, те је самим тим њихова примена перманентнијег карактера.

        "Све уредбе са законском снагом донесене искључиво на предлог Владе Републике Српске и, наравно, уз претходно прибављено мишљење председника Народне скупштине Републике Српске. И поред могућности које предвиђа Устав, ниједна уредба са законском снагом није донесена самоиницијативно од председника Републике", истакла је она.

        Такође, навела је Цвијановићева, треба нагласити да су њиховом доношењу претходиле консултације током којих су председник Владе и ресорни министри образлагали сврху доношења и садржај ових уредби, а овим консултацијама су, поред председника Републике, присуствовали и председник Народне скупштине који је и председник скупштинског Одбора за уставна питања, као и председница скупштинског Одбора за законодавна питања.

        "Узимајући у обзир потребу што хитнијег ступања на снагу предметних уредби са законском снагом у ванредним околностима, у складу са ставом 1 члана 109 Устава Републике Српске, уз сваку донесену уредбу са законском снагом донесена је и одлука којом је констатовано постојање нарочито оправданих разлога за њено превремено ступање на снагу, то јест наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске", појаснила је предсједник Српске Жељка Цвијановић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари