У Бањалуци претучен новинар БН ТВ Владимир Ковачевић – да ли у џиншарповској режији?

УВИЂАЈ ОБАВИЛА ДЕЖУРНИ ТУЖИЛАЦ ДРАГАНА ЛИПОВЧИЋ СА ПРИПАДНИЦИМА ПУ БАЊАЛУКА

* Полицијска управа Бањалуке навела да је синоћ око 20.45 часова добила пријаву да су га два маскирана лица у Улици Бановић Страхиње физички напала и нанела у тешке повреде главе

* Ковачевић је оснивач портала „Герила“,  а извештава за БН ТВ са протеста „Правда за Давида“. Јутрос је рекао да није изненађен, с обзиром на атмосферу линча која је створена у РС и додао: „Потресен сам веома, али физички се мало боље осећам. Имам болове и даље. Напали су ме професионални батинаши с јасном намером да ме што теже повреде. Један ми је пришао с леђа, други са бока и кренули су да ме ударају у главу металним шипкама. Нисам имао шансе

* Управни одбор БХ новинара је затражио од МУП-а РС хитну и професионалну истрагу напада на Ковачевића, упозоривши да ће, ако у року од пет дана јавност не буде обавештена о свим околностима напада, укључујући и имена нападача и оних који стоје иза њих, сматрати директно одговорним највише званичнике и институције РС за тај криминални акт

* ФАКТИ: Пре окончања истраге, нико, наравно, нема право да било шта тврди или одбацује. Ипак, вреди указати да већ креће покушај да се врх Српске и овим поводом изведе на оптуженичку клупу. А он, ако нема никакве везе са премлаћивањем Ковачевића, и зато мора бити најзаинтересованија да се открију и нападачи и позадина. Утолико пре што су њени противници – тачно по инструкцијама Џина Шарпа – имали више него довољно мотива и разлога да организују напад на новинара који сваако вече извешттава са антивладиних протеста у центру Бањалуке и да то подметну и прокњиже „Додиковом режиму“.  Исувише добро се уклапа да не би било предмет најозбиљније могуће истраге...

______________________________________________________________________________

         ДЕЖУРНИ тужилац Драгана Липовчић наложила је да се предузму све потребне истражне радње и мере за откривање и привођење нападача на Владимира Ковачевића, новинара БН ТВ.

         Синоћ су Ковачевића брутално шипкама претукла двојица мушкараца са фантомкама на глави.

         Напад се одиграо у Бањалуци у Улици Бановић Страхиње, око 20.45 часова, а нападачи још нису идентификовани.

         Липовчић је увиђај обавила заједно са припадницима Полицијске управе Бања Лука.

         "На лицу места су изузети трагови који ће бити предмет вештачења. У току је истрага у вези са овим догађајем", саопштено је из Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

         Полицијска управа Бањалука је потврдила да су Ковачевићу нанесене тешке повреде главе и да је збринут у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

         Министарство унутрашњих послова Републике Српске најоштрије је поводом напада на Ковачевића осудило сваки вид насилничког понашања усмереног према новинарима.     

           Ковачевић: Нисам изненађен,

          створена је атмосфера линча    

         ВЛАДИМИР Ковачевић је јутрос рекао да је потресен због напада, али да није изненађен, с обзиром на атмосферу линча која је створена у РС.

         "Потресен сам веома, али физички се мало боље осећам. Имам болове и даље. Најгоре ми је због породице. Остајем у болници", казао је Ковачевић.

         Рекао је да су га напали "професионални батинаши" с јасном намером да га што теже повреде.

         "Један ми је пришао с леђа, други са бока и кренули су да ме ударају у главу металним шипкама. Нисам имао шансе", казао је Ковачевић и додао да према његовој процени, нападачи имају око тридесет година и да су високи између 180 до 185 центиметара.

         Нагласио је да се поставља питање да ли он као новинар треба илегално да се наоружа да би се одбранио од насилника, али је додао да то неће учинити, премда такав напад "говори све о друштву у којем живимо".

         Ковачевић је новинар БНТВ, оснивач портала "Герила" и блогер.

         Пре напада је на бањалучком Тргу Крајине пратио скуп "Правда за Давида", који се одржава свако вече од 26. марта, и с којег свако вече има директно укључење у централни Дневник БН ТВ.

         Он је рекао да је његово извештавање са скупова у Бањалуци разлог због којег је претучен.

                 Удружење БХ новинари: Врхунац

        продуженог и некажњеног насиља над БНТВ       

         УПРАВНИ одбор Удружења БХ новинари саопштио је да посебно забрињава чињеница што је Ковачевић нападнут непосредно пошто је извештавао с грађанских протеста на Тргу Крајине у Бањалуци, као и после вербалних напада и политичких притисака председника Републике Српске Милорада Додика и других званичника владајуће коалиције на новинаре БНТВ.

         „Овај напад је врхунац продуженог и некажњеног насиља над БНТВ и другим медијима у БиХ, којем сведочимо од почетка ове године и које хитно мора престати", наводи се у саопштењу.

         Управни одбор БХ новинара је затражио од МУП-а РС хитну и професионалну истрагу напада на Ковачевића, упозоривши да ће, ако у року од пет дана јавност не буде обавештена о свим околностима напада, укључујући и имена нападача и оних који стоје иза њих, сматрати директно одговорним највише званичнике и институције РС за тај криминални акт, а новинаре из целе БиХ позвати на протесте и бојкот свих активности актуелних власти у РС.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари