Тегелтија: Уставни суд БиХ се није позвао ни на један члан Устава БиХ јер се није имао на шта позвати

„НИСМО ИЗНЕНАЂЕНИ ЈЕР ЈЕ УСТАВНИ СУД БиХ ОДАВНО ПОСТАО ПОЛИТИЧКИ АЛАТ ПРОТИВ СРПСКЕ“

* Саветник председника РС Милан ТЕГЕЛТИЈА: Овај пут је отишао толико далеко да у образложењу одлуке којом је Закон о лијековима Републике Српске прогласио неуставним, чак није ни навео којем је тачно члану Устава БиХ овај супротстављен... Овакво понашање и одлука Уставног суда БиХ су незабележени у европској уставно-правној пракси

_______________________________________________________

         УСТАВНИ суд БиХ је својом одлуком о Закону о лијековима Републике Српске по ко зна који пут изашао из оквира Устава БиХ и донио чисто политичку одлуку на штету Српске и српског народа, изјавио је саветник председника Републике Српске Милан Тегелтија.

       - Овај пут је отишао толико далеко да у образложењу одлуке којом је Закон о лијековима Републике Српске прогласио неуставним, чак није ни навео којем је тачно члану Устава БиХ овај супротстављен - рекао је Тегелтија за Срну.

       Он истиче да Уставни суд БиХ то није навео зато што то није ни могао, јер нема ниједне такве одредбе у Уставу БиХ којој би Закон о лековима Републике Српске био супротстављен.

       Према томе, каже Тегелтија, одлука Уставног суда није дефинисала која је то повреда Устава БиХ, него је просто изрекла констатацију неуставности без иједног, макар формално написаног, правног основа за то.

       - То овакву одлуку чини срамотом правног система БиХ, којом је Уставни суд БиХ поступио по политичкој инструкцији и донео политичку, а не правну одлуку - истакао је Тегелтија.

       Према његовим речима, овакво понашање и одлука Уставног суда БиХ су незабележени у европској уставно-правној пракси.

       - Нас овакве одлуке више не могу да изненаде јер је Уставни суд БиХ одавно постао политички алат и мегафон политика, а не непристрасан и независан суд који суди на бази Устава - рекао је Тегелтија.

       Уставни суд БиХ донио је одлуку да укине Закон о лековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи, јер, како је навео, нису у складу са Уставом БиХ.

       Одлуку је Уставни суд БиХ донео по захтеву Шефика Џаферовића, који је поднео док је био председавајући Председништва БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари