Суд БиХ забранио генералу Савчићу обављање функције председника БOРС

А М. ТАДИЋУ – ДОК ЈЕ ПРОТИВ ЊЕГА ВОЂЕН ПОСТУПАК – НИЈЕ БИЛО ЗАБРАЊЕНО ДА БУДЕ НА ЧЕЛУ УСТАВНОГ СУДА БиХ

Миломир Савчић

* Председник Председништва Бoрачке организације РС Горан РОГИЋ: Та одлука Суда БиХ је срамотна и неприхватљива. Суд на тај начин жели да  криминализује цео БОРС

_____________________________________________________________________

        АДВОКАТ генерала Миломира Савчића, Миодраг Стојановић потврдио је да га је Савчић обавестио да му је Суд БиХ забранио обављање функције председника Борачке организације Републике Српске (БОРС).

        Стојановић је раније рекао "Гласу Српске" да су га из Суда БиХ обавестили да контактира са Савчићем и да генерал треба да преда лична документа, односно пасош, а Савчићу је забрањено и да контактира са медијима.

        Председник Председништва БОРС-а Горан Рогић рекао је за „Глас“ да је одлука Суда БиХ изречена против Савчића срамотна и неприхватљива.

        “Савчићу је највише стало до тога да управо пред Судом БиХ одбрани своју част и част српског борца. БОРС  ће у одбрани генерала пружити сву логистичку подршку да би се утврдила истина у овом процесу. БОРС је огорчен одлуком Суда да генералу Савчићу забрани обављање функције председника БОРС-а. На тај начин Суд директно увлачи Борачку организацију у нешто где она не припада и жели да је криминализује”, рекао је Рогић.

        Подсетио је и јавност и институције БиХ да је претпоставка невиности загарантована, како по домаћем тако и по међународном праву.     

        Подсетио је и на случај Мате Тадића, против кога је вођен поступак а није му било забрањено да буде председник Уставног суда.

        “Очито је да се овдје ради о различитим аршинима када је реч о припадницима српског народа, а поготово старешинама. Сматрам да је ово ујдурма и организована хајка на Борачку организацију и њене челне људе, односно покушај да се криминализује цела наша организација што ми нећемо дозволити и на све начине ћемо помоћи Савчићу да докаже своју невиност”, рекао је Рогић.

        Тужилац Тужилаштва БиХ Предраг Томић пре неколико дана је затражио од Суда БиХ да Савчићу, против кога је потврђена оптужница за ратне злочине, буде изречена забрана напуштања БиХ, уз обавезу јављања надлежном органу два пута месечно, забрану састајања са сведоцима или посредницима, одузимање путних исправа и забрану издавања нових.

        Тужилаштво је затражило да Савчићу буде забрањено обављање послова председника БОРС-а, контактирање са лицима која су на било који начин била укључена у борбена дејства, затим састајање са саизвршиоцима и сведоцима или контактирање путем посредника који су били на подручју Скелана, Братунца, Милића, Сребренице или Жепе.  

        (Глас Српске)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари