Стотинак муслимана са ратним заставама Армије БиХ покушало да спречи парастос на Влашићу

НА ПЛАТОУ МЕОКРЊЕ БИЋЕ ПОДИГНУТО СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ СА СРПСКОМ ЗАСТАВОМ

* До већих инцидента није дошло захваљујући прибраности српских учесника и припадника МУП Српске, који нису насели на провокацију Бошњака на месту погибије 21 борца ВРС

_____________________________________________________________________________

        ПАРАСТОС на платоу Меокрње на Влашићу за 21 српског борца које су убили припадници муслиманских снага у протеклом рату данас је покушало да спречи стотињак Бошњака, који су стигли са ратним заставама Армије РБиХ.

       До већих инцидента није дошло због прибраности учесника окупљања и припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који нису насели на провокацију муслимана који су донели ратне заставе на место великог страдања српских бораца.

       Ово место на платоу Влашића припада Републици Српској и ту се већ другу годину служи парастос за 21 српског борца који су страдали у муслиманским офанзивама на ову коту 1992. и 1994. године.

       Међутим, данас су се појавили и припадници бошњачке националности да би на истом платоу на Влашићу обележили страдање припадника Армије БРиХ у протеклом рату, као и учесника НОР-а.

       Председник општинске Борачке организације Миладин Савановић истакао да је ово после 28 година други долазак на Меокрње, место великог страдања српских бораца, те најавио да ће се у будућности сваке године на данашњи дан окупљати на истом месту.

       "Јунаштво српских бораца који су бранили Меокрње никада неће бити заборављено. Настојаћемо да заједничким снагама са руководством општине Котор Варош подигнемо спомен-обележје и поставимо заставу Републике Српске на ово место страдања", рекао је Савановић.    

       На Меокрњу су живот за одбрану Републике Српске положили Зоран (21) и Јован Ђекановић (37), Миленко (43) и Љубомир Стојановић (29), Стаменко (34) и Драган Смиљић (33), Зоран Цицмановић (30), Љубоја Гаврић (36), Младенко Гелић (25), Слободан Јурић (26), Бранислав Крагић (25), Жељко Марковић (20), Маринко Пејић (22), Алекса Тепић (41), Благоја Јолџић (38), Неђо Ђурановић (33), Ново Чупић (36), Стаменко Бабић (36), Велибор Катана (20), Томо Керезовић (35) и Драгомир Сакан (35).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари