Српска Уводи обавезно ношење заштитних маски на јавним местима

МИНИСТАР ДРАГАН ЛУКАЧ: „ОНИ КОЈИ НАПУСТЕ КАРАНТИН БИЋЕ СМЕШТЕНИ У ЗАТВОР“

* Републички штаб за ванредне ситуације може одлучити да на излазима из свих градова и општина у Српској буду постављени полицијски пунктови, да би било онемогућено кретање великих група људи из једне локалне заједнице у другу и тако смањен ризик од преношења вируса у места где заражених још нема

 _________________________________________________________________________      

        МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је једна од мера у борби против вируса корона обавезно ношење заштитних маски на јавним мјестима, али да их морају носити и они који раде и у додиру су са другим људима.

        Лукач је рекао и да Републички штаб за ванредне ситуације разматра опцију да на излазима из свих градова и општина у Српској буду постављени полицијски пунктови, да би било онемогућено кретање великих група људи из једне локалне заједнице у другу и тако смањен ризик од преношења вируса у места где заражених још нема.

        "Путовања би била дозвољена само онима којима је то и неопходно", рекао је Лукач за Алтернативну телевизију.

        Он је напоменуо да тиме не би био заустављен живот, кретање робе и функционисање предузећа и установа, већ спречено ширење вируса корона.

        "Морамо користити искуства свих земаља. Кина је у потпуности блокирала градове у којима се појавио вирус и тако су успели да ставе под контролу број заражених. С обзиром на број неодговорних, донели смо одлуку о забрани кретања лица старијих од 65 година, а данас смо разматрали и могућност да контролишемо кретање блокадом градова чиме би на неки начин изоловали локалне заједнице где се појавио вирус и заштитили оне гдје га нема", каже Лукач.

        Он је поручио да ће кривично бити гоњена лица која шире вирус корона и позвао грађане да поштују полицијски час, наводећи да су казне за непоштовање од 500 до 1.500 КМ.

        "Полицијски час смо увели јуче, а 56 лица га је прекршило. Ово је разумљиво јер је први дан, али вечерас очекујем да полицијски час буде поштован много боље, као и мере које доноси Републички штаб за ванредне ситуације, што је неопходно у време када се боримо против вируса корона", рекао је Лукач.

        Он је напоменуо да ће бити санкционисани сви који напусте изолацију.

        "Лица која напусте изолацију биће смештена у шаторе. Нажалост, део људи не жели да схвати да је потребно да поштују мере, него излазе на улицу. Имамо и лица из Федерације БиХ која морају бити у изолацији, а дођу у Српску, што смо евидентирали", навео је Лукач.

        Он је поручио да ће лица која напусте карантин, бити смештана у затвор.

        "Надам се и да наши људи који живе у иностранству сада неће долазити, а капацитети за прихват које имамо нису велики и вероватно ћемо их брзо попунити. Значајно је што је Влада одлучила да купи пољску болницу како бисмо могли да помогнемо онима којима ће бити потребно", рекао је Лукач.

        Он је истакао да Влада Републике Српске предузима мере са Србијом.

        "Узећемо довољне количине житарица за наше потребе да бисмо имали довољно основних животних намирница. Нема потребе за стварање залиха јер овдје нико неће остати гладан. Важно је што нема панике у Српској, да су наши грађани схватили шта се дешава и прихватили прописане мјере, а циљ нам је да зауставимо ширење вируса, да немамо смртних случајева и тешко оболелих", навео је Лукач.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари