Српска ће ФБиХ понудити мирно раздруживање ако се из Сарајева наставе напади на њен дејтонски статус и права

ИЗЈАВА О ЗАШТИТИ ИМОВИНЕ СРПСКЕ СА ПЛАНОМ ДЕЛОВАЊА ОРГАНА РС И ЊЕНИХ ПРЕДСТАВНИКА НА НИВОУ БиХ

* Председник РС Милорад ДОДИК: Изјава, односно план активности садрже 21 закључак и одржавају поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ, али и једнако фаворизују права Српске... Српска у процес враћања надлежности које је имала по Дејтонском споразуму  

* У изјави наведено да ће Република Српска понудити Федерацији БиХ потписивање споразума о мирном раздруживању уколико се настави антидејтонско деловање Уставног суда БиХ и политичких представника из Федерације БиХ према Републици Српској

* Усаглашено да политичке странке неће учествовати у расправи о овој теми у Парламентарној скупштини БиХ

* Припрема се седница Народне скупштине РС на којој ће од српских судија у Уставном суду БиХ бити затражено да га напусте

__________________________________________________________

           ПРЕДСТАВНИЦИ парламентарних странака потписали су данас у Бањалуци изјаву о заштити имовине, односно план деловања органа у Републици Српској и представника Српске у заједничким институцијама БиХ, рекао је данас председник Српске Милорад Додик након састанка у Бањалуци.

           Изјава је потписана на састанку у Бањалуци којем су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри и представници Српске у заједничким институцијама.

           На састанку су били и председник Социјалистичке партије Петар Ђокић, ДЕМОС Недељко Чубриловић, НПС Дарко Бањац, ДНС Ненад Нешић, СПС Горан Селак и НДП-а Бојан Шапурић.

           Састанку се нису одазвали представници СДС, ПДП и Листе за правду и ред.

           Додик је истакао да изјава, односно план активности садржи 21 закључак и одржава поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ, али и једнако фаворизује права Српске добијена овим споразумом.

           - Документ је у суштини остао исти, као што је представљено пре неколико дана. Све политичке партије које су присуствовале претходном састанку, изузев СДС-а, су потписале акт. Српска несумњиво овим планом улази у процес јачања својих утврђених надлежности које је имала по Дејтонском споразуму - рекао је Додик.

           Он је истакао и да Уставни суд није штитио Устав БиХ, већ га је разградио, злоупотребљавајући своју улогу.

           - У среду имамо седницу НСРС где ћемо позвати судије Уставног суда БиХ из Републике Српске да напусте своје позиције - рекао је Додик.

           Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да би у среду требало да буде одржана седница Парламента Српске на којој ће бити донесена одлука о позиву судијама Уставног суда БиХ из Српске да поднесу оставку.

           Председник НПС Дарко Бањац рекао је да потписани документ има два циља - очување Дејтонског споразума и заштиту Републике Српске.

           - Удар на имовину Републике Српске је парадокс. БиХ је створена из два ентитета, Републике Српске и ФБиХ, који су унели своју имовину у заједничку државу - истакао је Бањац.

           Председник СП Петар Ђокић рекао је да ће Српска и њени представници политички деловати како би сачували Дејтонски споразум и имовину.

           Данашњем састанку претходио је састанак одржан у петак у Палати Републике на иницијативу председника Српске, након што су бошњачки политички представници потписали изјаву о будућем деловању поводом „државне  имовине“.

           У изјави је наведено да ће Република Српска понудити Федерацији БиХ потписивање споразума о мирном раздруживању уколико се настави антидејтонско деловање Уставног суда БиХ и политичких представника из Федерације БиХ према Републици Српској.

           Усаглашено је да политичке странке неће учествовати у расправи о овој теми у Парламентарној скупштини БиХ. Припрема се и одлука о повлачењу српских судија из Уставног суда БиХ.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари