Шпирић: СДС и ПДП раде за Сарајево – то је политика издаје виталних интереса РС

ФЕДЕРАЛНЕ ПАРТИЈЕ ЖЕЛЕ ДА УКЛОНЕ СРБЕ СА ЧЕЛА ЗАЈЕДНИЧКИХ ИНСТИТУЦИЈА

* „Нисмо очекивали да ће СДС и ПДП овако брзо одустати од закључака Народне скупштине РС и да ће овако брижно прићи реализацији закључака СДА да треба сменити председника Високог судског и тужилачког савјета БиХ (Милана Тегелтију)... Желимо да се бавимо реформом правосуђа у БиХ, али не желимо обезглављивање институција на нивоу БиХ чији су директори Срби

________________________________________________________________________

        НИКОЛА Шпирић, потпредседник СНСД, изјавио је да је политика СДС и ПДП поданичка и политика очајника која увијек обезбеди издају виталних интереса Републике Српске.

        „Мислим и да је јавност о оваквој политици информисана. Нисмо очекивали да ће СДС и ПДП тако брзо одустати од закључака Народне скупштине Републике Српске и да ће тако брижно прићи реализацији закључака СДА да треба сменити председника Високог судског и тужилачког савета БиХ", рекао је Шпирић за Радио-телевизију Републике Српске.

        Он је истакао да је задатак федералних партија да уз помоћ СДС и ПДП обезглаве све заједничке институције чији су директори из реда српског народа.

        „То нисмо могли да очекујемо јер је ово тешко време. Не очекујемо да се СДС и ПДП врате у фронт одбране виталних интереса Републике Српске и зато је добро да грађани знају каква је њихова политика", додао је Шпирић.

        Према његовим речима, тешко време тражи храбре и одважне и није за кукавице и калкуланте, него за људе који ће штитити интересе у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске.

        „Кад би они одлучивали, закон о Високом судском и тужилачком савету БиХ би био усвојен у Дому народа парламента БиХ. Желимо да се бавимо реформом правосуђа у БиХ, али не желимо да обезбедимо такве политике које ће да се баве обезглављивањем институција на нивоу БиХ чији су директори Срби. Сигурно је да овај закон неће добити подршку у Дому народа, али то не значи да се нећемо бавити реформом правосуђа", рекао је Шпирић.

        Закључио је: „Желимо да успоставимо дијалог са бошњачким партијама, који може да почне одмах и желимо да сви понесу терет европског пута БиХ. Морамо отклонити свима све страхове и мора неко да каже када је време да изаберемо домаће судије. Српска се институционално залаже да дође до суверености Уставног суда БиХ и, нажалост, зато добијамо најтеже квалификације“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари