СНСД: Евентуално стварање трећег ентитета је питање за ФБиХ

 „ХРВАТСКО ПИТАЊЕ ЈЕ РЕАЛАН ПРОБЛЕМ ЗА КОЈИ РЕШЕЊЕ ТРЕБА ДА НАЂУ ХРВАТИ И БОШЊАЦИ“

* Председник Спољнополитичког одбора у хрватском парламенту Миро Ковач изјавио да БиХ треба да буде подељена на три дијела, по белгијском моделу, с тим да Хрвати добију изборну јединицу. Радован Ковачевић тим поводом указао да он говори о некакве три регије, а да је Република Српска много више од регије

_____________________________________________________________

         ТАКЗВАНО хрватско питање је реалан проблем, али оно мора да буде решено унутар Федерације БиХ (ФБиХ) као што је и предвиђено Дејтонским мировним споразумом, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

        "То је унутрашње питање ФБиХ, односно питање за Бошњаке и Хрвате да нађу решење за међусобне односе унутар тог ентитета", рекао је Ковачевић.

        Коментаришући изјаву председника Спољнополитичког одбора у хрватском парламенту Мире Ковача да БиХ треба да буде подељена на три дела, Ковачевић наводи да Ковач говори о некакве три регије, а Република Српска је много више од регије.

        "Евентуално стварање трећег ентитета је питање за ФБиХ. Међутим, сви морамо признати, јер је очигледно, да Хрвати у ФБиХ, иако би према Уставу требало да буду равноправан конститутивни народ, то тренутно нису. То је питање које би требало покушати решити, али које ће Хрвати и Бошњаци међусобно морати да решавају", каже Ковачевић за "Ослобођење".

        Према његовим речима, Хрватска као потписник и гарант Дејтонског мировног споразума има право да износи мишљење о томе у каквом положају се налази хрватска заједница у БиХ.

        "Ми у том смислу не видимо проблем", каже Ковачевић.

        Ковач, који је био министар иностраних послова Хрватске, рекао је да БиХ треба поделити на три дела, с тим да Хрвати добију изборну јединицу.

        Он сматра да би Хрвати у БиХ поделом те земље, по узору на Белгију, могли да остваре равноправност са Бошњацима и Србима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари