СНП Избор је наш: Сад правосуђе БиХ ради оно што није прошло преко британске резолуције

„ГЕНЕРАЛ САВЧИЋ СЕ ЧАСНО БОРИО У РАТУ И ЗАТО И ИНСТИТУЦИЈЕ СРПСКЕ МОРАЈУ СТАТИ ИЗА ЊЕГА“

* Циљ Тужилаштва БиХ нису правда, истина, помирење и кажњавање оних који су заиста починили ратни злочин, већ испуњавање жеља страном фактору који политиком завади па владај, покушава да контролише наш простор

* Од огромне важности за мир и добре односе између Срба и Бошњака, јесте да оба народа - и Бошњаци и Срби - сагледају злу намјеру страног фактора, да између та два блиска народа створи непремостиве препреке

_____________________________________________________________________

        СНП Избор је наш сматра да је оптужница Тужилаштва БиХ против генерала Миломира Савчића, предсједника Борачке организације Републике Српске, политички мотивисана, селективна и неправедна.

        Као таква, неће помоћи у разумијевању и побољшању српско-бошњачких односа и постизању истинског мира на овим просторима.

        Циљ Тужилаштва БиХ нису правда, истина, помирење и кажњавање оних који су заиста починили ратни злочин, већ испуњавање жеља страном фактору који политиком завади па владај, покушава да контролише наш простор, остварујући свој интерес.

        То се најбоље види у огромном броју оптужница и судских пресуда за ратне злочине против Срба, а за злочине над Србима оптужница скоро и да нема. Иако су и Срби били жртве. Јер, први појединачни и први масовни злочин  у претходном рату били су над Србима.

        Таквом политиком Тужилаштва БиХ жели се српски народ представити као злочиначки а Република Српска као геноцидна творевина, коју треба укинути.

        Да се иза таквог рада Тужилаштва крије утицај страног фактора види се и по жељи Велике Британије да се у Савјету безбиједности УН усвоји њен приједлог резолуције о геноциду у Сребреници. Када, због вета Русије, у томе нису успјели, сада на основу пресуда за ратне злочине Хашког суда и Суда БиХ у којима се углавном осуђују Срби, били криви или не, покушавју наметнути закон о забрани негирања геноцида.

        Тако би, мисле они, лакше остварили свој циљ – укидање Републике Српске и централизација БиХ.

        Од огромне важности за мир и добре односе између Срба и Бошњака, јесте да оба народа - и Бошњаци и Срби - сагледају злу намјеру страног фактора, да између та два блиска народа створи непремостиве препреке.

        Зато Избор је наш сматра да треба апеловати на институције БиХ и Српске да се створе здраве и објективне околности у којима би радили Тужилаштво и Суд БиХ, како би испунили свој прави задатак – казнили починиоце злочина, задовољили правду и истину и тако обезбиједили услове за истинско помирење.

        То не би значило мијешање и притисак на правосуђе, у оном смислу када оно ради добро (опште је познат квалитет рада правосуђа), већ морална обавеза институција и друштва да се утиче на правосуђе како би боље функционисало и поправило оно што се може и треба поправити, како резултат судских пресуда не би произвео већу штету и неправду, не само појединцима.

        Рат је нажалост нормална појава у људском друштву. Зато постоји и међународно ратно право. Ситуацију и подстицај за посљедњи рат на нашим просторима створили су странци, на начин да се сваки народ морао бранити.

        Зато су они који су и починили злочин против мира, обезбиједили да се тај најтежи ратни злочин укине. У том рату неко је из освете, личних интереса, страсти или ко зна због чега починио злочин и свако ко је то урадио, мора одговарати.

        Покрет је убијеђен да се генерал Савчић часно борио у рату, поштујући ратно право и не чинећи ратни злочин. У то смо се могли увјерити, не само што га познајемо, већ и из прича многих његових сабораца, који га сматрају храбрим, часним и хуманим борцем, који је у борбама био и рањен.

        Зато, не само борци, већ све институције Републике Српске, које је генерал бранио, морају стати уз свог генерала Савчића.

        (саопштење СНП Избор је наш)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари