Скупштина Српске формира комисију за истину и о српској и о бошњачкој Сребреници

 

ИЗВЕШТАЈ ОД ПРЕ 14 ГОДИНА РС БИО НАМЕТНУТ, А И ТРЕТИРАО САМО СТРАДАЊА БОШЊАКА

* Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Оне који су починили злочине над Србима никада није стигла правда и по матрици и правилу - сви су ослобађани. Према томе, неопходно је стручно и озбиљно, без било какве политике и не дај боже политикантства да се приђе овом проблему. Биће потребно ангажовати стручњаке, јер је намера да комисија буде међународног типа

_________________________________________________________________________________

          ПРЕМИЈЕР Републике Српске, Жељка Цвијановић, изјавила је данас да је изузетно важно што ће бити формирана нова комисија о Сребреници, јер постоји несклад у одређеним стварима које су написане у старом извештају о Сребреници, који треба повући.

         "Стари извештај третира само једну димензију, а то су тешка страдања Бошњака. Тамо немате било какве бројеве које се односе на страдања неких других, а друга димензија је та што је извештај ограничен на један временски период и не обухвата цео рат", рекла је данас Цвијановићева новинарима у Челинцу.

         Трећа важна ствар, каже Цвијановићева, јесте то што бројеви жртава који су наведени у старом извештају не одговарају ни хашким пресудама.

         "Разумемо да је тај извештај, који је написан пре 14 година, рађен под великим притиском и да су људи рачунали да се направи такав извештају и да са себе скину терет, али дошло је време и потреба да се неке ствари исправе, уваже и да се узме у обзир оно што су укупна страдања на том простору која су била тешка за Бошњаке, али и за српско становништво", додала је Цвијановићева.

         Она је подсетила да за страдања Срба нико није одговарао, док је за страдања Бошњака било разних пресуда на нивоу БиХ и међународних судова.

         "Оне који су починили злочине над Србима никада није стигла правда и по матрици и правилу сви су ослобађани. Према томе, неопходно је стручно и озбиљно, без било какве политике и не дај боже политикантства да се приђе овом проблему и утврде неке друге ствари. Биће потребно ангажовати стручњаке, јер је намера да комисија буде међународног типа", закључила је Цвијановићева.

         Народна скупштина Републике Српске разматраће у уторак, 14. августа, на посебној седници Информацију о Извештају Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године.

Драган Чавић, извештај-подвала усвојен за његове власти

         Цвијановић је, иначе, изавила да очекује велику победу коалиције СНСД-ДНС-СП на предстојећим општим изборима у БиХ, као и заједничких кандидата за члана Председништва БиХ из Републике Српске и за председника Републике Српске.

         (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари