Савет министара БиХ наредне недеље може деблокирати „источну гасну интерконекцију“

СЕДНИЦУ СМ БиХ О ТОМЕ ТРАЖЕ МИНИСТРИ ИЗ СРПСКЕ - ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА И СТАША КОШАРАЦ

* Министар иностраних послова Елмедин КОНАКОВИЋ рекао да се стигло безмало до коначног договора о тим питањима, те да су остали само технички детаљи који би требало коначно бити договорени на нивоу председника партија наредне среде

__________________________________________________________

         МИНИСТРИ у Савету министара Зоран Тегелтија и Сташа Кошарац енергично су затражили да на дневни ред наредне седнице Савјета министара буде стављен Нацрт основе за вођење преговора ради закључивања Споразума између БиХ и Републике Србије о изградњи гасовода "Нова источна интерконекција" на правцу граница Србија-БиХ-Бијељина-Бањалука-Приједор-Нови Град.

         Такође, министри Кошарац и Тегелтија инсистирају да у дневни ред буде уврштен и Нацрт основе за вођење преговора ради закључивања Споразума између БиХ и Републике Хрватске о изградњи плиновода "Јужна интерконекција БиХ и Република Хрватска" на правцу Загвозд-Посушје-Нови Травник/Травник са делом који се одваја за Мостар и Предлог одлуке о квалитету течних нафтних горива, сазнаје Срна.

         Они су нагласили да су лидери партија који су партнери на нивоу БиХ договорили и усагласили неколико веома важних инфраструктурних пројеката, а који би били предлог Министарства спољне трговине и економских односа.

         Кошарац је подсетио партнере из ФБиХ, који са СНСД-ом чине власт на нивоу БиХ, на преузете и договорене обавезе у вези са неколико инфраструктурних пројеката који су од значаја за Републику Српску.

         Тегелтија је затражио да председавајућа Савјета министара Борјана Кришто одмах утврди термин наредне седнице, а уколико то не учини - српски министри напуштају седницу Савета министара.

         Кришто је навела да не може одредити прецизан дан, али да ће седница на чијем дневном реду ће бити ове теме сигурно бити наредне седмице.

         Министар иностраних послова Елмедин Конаковић је рекао да су скоро стигли до коначног договора о овим питањима, те да су остали само технички детаљи који би требало коначно бити договорени на нивоу председника партија наредне среде.

          (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари