Савчић: Прво да се реши статус бораца, па права „стваралаца Српске“

„НИКО, НАРАВНО, НИЈЕ ПРОТИВ ДА СЕ ПОМОГНЕ СВАКОМ КО ЈЕ У ТЕШКОЈ СИТУАЦИЈИ“

* Мирко ШАРОВИЋ: „Прво права бораца, а онда свих других категорија, не занемарујући историјску улогу првог сазива Народне скупштине Републике Српске, који је донeо неке историјске одлуке, важне за наш народ и целу Републику Српску“

* Бранислав БОРЕНОВИЋ: Нема сагласности ни за један предлог којим ће се увести високе апанаже све док имамо више од 10.000 демобилисаних бораца који немају посао и 1.600 деце погинулих бораца која немају посао

_________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је данас да БОРС неће дати сагласност за иницијативу за решавање питања стваралаца Српске, све док не буде решен статус борачке популације.

        „Данас сам са представницима СДС-а и ПДП-а желeо да разјасним да Борачка организација није дала сагласност, нити је била упозната са иницијативом којом се захтева промена Закона о правима бораца и породица погинулих и ратних војних инвалида", рекао је Савчић новинарима у Источном Сарајеву након састнка БОРС-а са предсједником СДС-а Мирком Шаровићем и ПДП-а Браниславом Бореновићем.       

        Предсједник БОРС-а је нагласио да нико није против тога да се свакоме ко се налази у тешкој материјалној ситуацији реши питање како би сваки човек живио нормалан живот.

        Председник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да је на данашњем састанку постигнута сагласност о свим кључним питањима, те да је приоритет статусно питање демобилисаних бораца.

        "Прво права бораца, а онда свих других категорија, не занемарујући историјску улогу првог сазива Народне скупштине Републике Српске, који је донeо неке историјске одлуке, важне за наш народ и целу Републику Српску", истакао је Шаровић.

        Он је рекао да то питање треба решавати у сарадњи са политичким партијама, али и са БОРС-ом.

        Шаровић је поручио да не треба распиривати нетрпељивост, те да треба ићи у правцу решавања статуса борачке популације.

        "Данас смо се усагласили да треба покренути иницијативу која би ишла према другим политичким партијама, да што пре сазовемо седницу Народне скупштине која би била искључиво посвећена статусу бораца", рекао је Шаровић.

        Председник ПДП Бранислав Бореновић навео је да ПДП повлачи свој потпис са иницијативе за решавање питања стваралаца Републике Српске, односно исплате валоризоване накнаде за ратни период за посланике у првом сазиву Народне скупштине, три члана Председништва и чланове Владе Српске, док не буде решен статус борачке популације.

        "Не сме бити дискриминације и поделе. Постоје велики приоритети које треба решавати са оправданим захтевима борачке популације. Нема сагласности ни за један предлог којим ће се увести високе апанаже све док имамо више од 10.000 демобилисаних бораца који немају посао и 1.600 деце погинулих бораца која немају посао", указао је Бореновић.

Цвијетиновић: Помоћи „ствараоцима“ који су

угрожени, али 99 одсто њих добро живи

        ПРЕДСТАВНИЦИ неколико удружења ветерана специјалних јединица Војске РС с подручја Семберије, Мајевице и Посавине сматрају да су нечасни захтеви Асоцијације "Ствараоци Српске" за исплату валоризоване накнаде за ратни период у износу од 140.000 марака по особи и наглашавају да су РС стварали борци, а не само чланови те асоцијације.

        Петар Цвијетиновић, председник Удружења ветерана "Гарда Пантери", рекао је да ова удружења поштују улогу Асоцијације, али да их вређа то што наводе да су једини стварали РС.   

        "Сматрамо да треба решити материјална питања народних посланика, оних који лоше живе. Медутим, 99 одсто њих добро живи те сматрамо да сада треба почети решавати питања бораца", рекао је Цвијетиновић, нагласивши да су ветерани апсолутно против  иницијативе.

        Алекса Лазаревић, председник Удружења ветерана "Тобутски соколови" рекао је да су ова удружења изричито против захтева Асоцијације "Ствараоци Српске" те најавио да ће борци, уколико буде потребно, изаћи и на улице и тражити своја права.

        "Нико нема право да игнорише борце као ствараоце РС", рекао је Лазаревић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари