Равногорци амбасадору САД у Сарајеву: Четници су вам спасили 500 пилота!

ПОДСЕТИЛИ ГА И ДА ЈЕ ХАРИ ТРУМАН ДРАЖУ МИХАИЛОВИЋА ОДЛИКОВАО НАЈВИШИМ ОРДЕДНОМ

* Америчком и британском амбасадору написали и ово: „Нама би било нормалније да сте присуствовали нашем скупу (у Вишеграду) и одали почаст ђенералу Михаиловићу и његовим борцима за жртву коју поднеше за свој, али и ваше народе у савезничкој борби против фашизма

________________________________________________________________________

          ИЗ Равногорског покрета су саопштили да су запањени реаговањима амбасада САД-а и Велике Британије у Босни и Херцеговини на парастос код споменика Дражи Михаиловићу у Вишеграду, поручивши им да су "били савезници у борби против фашизма у Другом светском рату".

          "Морамо ли подсетити америчког амбасадора да су припадници Равногорског покрета, за време Другог светског рата, спасили око 500 америчких пилота који су оборени на територији Србије и послали на слободну територију са аеродрома у Прањанима, где сваке године представници америчке војске и амбасаде обележавају тај догађај код спомен обележја, које су сами направили, у знак захвалности четницима", истиче се у саопштењу, преноси Тањуг.

          Равногорци подсећају и да је амерички председник Труман постхумно одликовао Драгољуба Дражу Михаиловића највишим орденом части којим се може одликовати страни држављанин.

          "Морамо ли рећи енглеском амбасадору да је наш краљ Петар Други Карађорђевић, на почетку рата, заједно са целокупном владом, нашао уточиште у његовој савезничкој земљи и одатле, заједно са енглеском владом координисао и помагао борбу Југословенске војске у отаџбини, чији је врховни командант и министар војни био управо ђенерал Михаиловић, чија се војска борила против окупатора за ослобођење земље и интересе савезничких земаља, чији су држављани управо ови шокирани и уплашени амбасадори", пише у саопштењу.

          Како се додаје, ово је нешто што у Равногорском покрету, као следбеници идеје Драже Михаиловића, "нису очекивали од амбасадора".

          "Нама би било нормалније да сте присуствовали скупу и одали почаст ђенералу Михаиловићу и његовим борцима за жртву коју поднеше за свој, али и ваше народе у савезничкој борби против фашизма", истиче се у саопштењу.

          (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари