Радојичић: Бањалука је поносни главни град Српске и препознатљиви регионални центар

БАЊАЛУКА ПРОСЛАВИЛА ДАН ГРАД И 74 ГОДИНЕ ОД ОСЛОБАЂАЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

* Председник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Верујем у Бањалуку која се развија, која ће сваке године бити све напреднија. Бањалука је срце целе Републике Српске“

___________________________________________________________________________

           ПОЛАГАЊЕМ венаца на Трг палих бораца у Бањалуци данас је обележен 22. април - Дан града и 74 године од ослобођења Бањалуке од фашизма у Другом светском рату.

           Градоначелник Игор Радојичић, након полагања венца рекао је да је Бањалука поносан главни град РС, град који се такмичи да буде компетититван и препознатљив регионални центар, али такође и отворен, пријатељски град расположен за сарадњу.

           Истакао је да је Бањалука поносна на своју припадност антифашистичком покрету, те да је град који се развија и мења.

           Дан града, 22. април је дан ослобођења од фашизма. На овај дан се полажу венци и одаје почаст погинулим у борби против фашизма 1941. и 1945. године али исто тако и бројним невиним цивилним жртвама. Бањалука је данас град који је угодан за живот", рекао је Радојичић.

           Жељка Цвијановић, председник РС, рекла је да је ово важан дан за Бањалуку јер је тада донесена слобода свим њеним становницима.

           "То је била борба за узвишене циљеве и идеале. Од тада траје наша борба, да чувамо мир и слободу, да ценимо што су други дали своје животе да бисмо данас уживали у тој слободи", казала је Цвијановићева.

           Додала је да не треба заборавити ни тежак период домовинског рата када се опет морала водити битка да се очува мир.

           "Верујем у Бањалуку која се развија, која ће сваке године бити све напреднија. Бањалука је срце целе РС", истакла је Цвијановићева.

           Радован Вишковић, прдседник Владе РС, казао је да је ово дан када се одаје почаст свим погинулим у Другом светском рату који су своје животе дали за слободу, те да се нада да ће и будуће генерације овом дану поклањати подједнаку пажњу.

           "Од 4.500 жртава, колико их је дало свој живот у овом граду за слободу, велики број су били цивили, чак и деца. Наша је обавеза да свима њима бар на овај дан одамо почаст и да се поклонимо", рекао је Вишковић.

           https://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Radojicic-Banjaluka-ponosan-glavni-grad-RS/534757

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари