Парастос у Војковићима жртвама НАТО агресије на Републику Српску

ПОГИНУЛО 46 И РАЊЕНО 98 ВОЈНИКА РС, УБИЈЕНО ВИШЕ ОД 50 И РАЊЕНО 120 ЦИВИЛА

* Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи служио митрополит дабробосански Хризостом

* Министар Душко МИЛУНОВИЋ:  У нападима НАТО на Републику Српску учествовале су САД, Велика Британија, Француска, Турска, Немачка, Италија, Холандија и Шпанија. Војска Републике Српске, упркос томе што је НАТО против ње употребио најсавременију технику, оборила је осам авиона, велики број оштетила, те срушила три хрватска авиона

_______________________________________________________________________

        ПАРАСТОСОМ у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску, који служи митрополит дабробосански Хризостом, почело је обележавање Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања у којем је убијено 46 војника и више од 50 цивила.

        Парастосу присуствују министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и делегација Народне скупштине Српске, посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Сташа Кошарац, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

        Присутни су и градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелници и представници општина са подручја Сарајевско-романијске регије, председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић и представници борачких организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те чланови породица жртава НАТО бомбардовања.

        Након парастоса, на месном гробљу Грлица положено је цвеће на место где су сахрањене прве жртве НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву, док су духовни програм и обраћање званичника планирани за 12.00 часова у Културном центру у Источном Новом Сарајеву.

        Организатор Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања је Одбор Владе Српске за неговање традиције ослободилачких ратовања.

        Министар Милуновић изјавио је да је током НАТО бомбардовања убијено 46 војника и више од 50 цивила, а рањено 98 војника, док је више од 120 цивила задобило теже или лакше повреде.

        На српске положаје бачено је више од 10 тона експлозива, 1.000 пројектила и 13 "томахавк" ракета, а коришћена је и муниција са осиромашеним уранијумом који је оставио трајне последице по здравље становништва.

        НАТО бомбардовање Републике Српске 1995. године, операција под кодним називом "Најерна сила", било је изазвано наводним дејствима српских снага по цивилним циљевима у Сарајеву.

        Милуновић је рекао да је Војска Републике Српске, упркос томе што је НАТО против ње употребио најсавременију технику, оборила осам авиона, велики број оштетила, те срушила три хрватска авиона.

        У нападима НАТО на Републику Српску учествовале су САД, Велика Британија, Француска, Турска, Немачка, Италија, Холандија и Шпанија.

        Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској је 27. у календару обележавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора.

        Предлог да овај догађај добије републички значај дао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

        Кошарац је 23. новембра прошле године Одбору Владе Српске за неговање традиције ослободилачких ратова упутио предлог да 9. септембар буде Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари