Орбан већ самим доласком у Бањалуку ударио „мађарски печат“ на борбу Српске за Дејтон и Устав БиХ

РАДНИ РУЧАК И РАЗГОВОР ДЕЛЕГАЦИЈА МАЂАРСКЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – У РЕСТОРАНУ У КЛАШНИЦАМА

* Виктора Орбана и Петера Сијарта на аеродрому у Маховљанима дочекали су Милорад Додик и Радован Вишковић.Српски члан Председништва БиХ је Орбану већ на аеродрому изразио захвалност на помоћи и разумевању које Мађарска показује за Републику Српску

* А мирно је могао да каже и да су Орбан и Сијарто већ самим својим доласком признали легалност и легитимност борбе Српске за своја права, Дејтонски споразум и Устав БиХ

* Орбан предобро зна да је његов потез изазвао незадовољство и у Берлину, и у Бриселу, и у Вашингтону. Највеће, наравно: у сарајевској муслиманској политичкој чаршији

_____________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Владе Мађарске Виктор Орбан са министром спољних послова Петером Сијартом и осталим сарадницима стигао је у пријатељску посету Републици Српској авионом који је слетео на аеродром у Маховљанима.

       Дошао је у посету Српској без претходне или накнадне посете Сарајеву. Формално, он се срео са српским чланом Председништва БиХ и „Додиковом делегацијом“ са највишим руководиоцима Српске. У време када већ сам долазак врха Мађарске у Бањалуку – у време када борба за враћање Републици Српској отетих дејтонских надлежности достиже бело усијање – за РС  има огроман значај. И кад и Орбан предобро зна да је тај његов потез изазвао незадовољство и у Берлину, и у Бриселу, и у Вашингтону. Највеће, наравно: у сарајевској муслиманској политичкој чаршији.

       Добородошлицу Орбану и Сијарту пожелели су српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

       Додик је већ приликом сусрета на аеродрому изразио захвалност на помоћи и разумевању које Мађарска показује за Републику Српску.

       А мирно је могао да каже и да су Орбан и Сијарто већ самим својим доласком признали легалност и легитимност борбе Српске за своја права, Дејтонски споразум и Устав БиХ.

       Реч је о узвратној посети, с обзиром на то да су недавно Додик и председница Српске Жељка Цвијановић, званично боравили у Будимпешти.

       Састанак делегација које предводе Додик и Орбан почео је радним ручком  у ресторану у Клашницама на излазу из Бањалуке.

       Према Додиковим речима, договорена је размена мишљења о политичким, али и економским темама.

       Са фокусом на јачању привредне сарадње.

       Због доласка делегације Мађарске, за сва моторна возила на дeоници од Аеродрома Маховљани, преко Лакташа и Клашница до Гламочана, био је забрањен саобраћај од 13 до 14 часова.

       До 15 часова на тој траси био је забрањен саобраћај за теретна возила преко 7.5 тона укупне масе и превоз експлозивних материја на територији општине Лакташи.

       Такође, у подручју Лакташа у истом времену била је забрањена и употреба дроновa.

СНСД: Српска и Мађарска

настављају одличну сарадњу   

       РEПУБЛИКА Српска и Мађарска настављају одличну сарадњу, закључено је на састанку српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и председника Владе Републике Српске Радована Вишковића са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и мађарским министром спољних послова Петером Сијартом.

       - Захвални смо за разумевање Мађарске које има за Републику Српску и увек смо ту да угостимо наше добре пријатеље - објављено је на Твитер налогу СНСД-а.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари