Нема случајних актера и интереса у хајци поводом случаја Милана Тегелтије

ЧАНКОВИЋ: КАО ДА У ЕЛИТИ НЕМА ЉУДИ КОЈИ БИ РИЗИКОВАЛИ РАДИ НАРОДА, ПРАВДЕ И ДРЖАВЕ

* На стање у праводуђу сада удара и судија Бранко Перић, а у вријеме када је он био предсједник ВСТС БиХ због поништавања уговора о размјени некретнина многе српске породице избациване су са својих имања, а да нису ништа скривиле; усвојена је правно проблематична одлука УС БиХ о конститутивности сва три народа и у Бошњачко-хрватској федерацији и у Р. Српској, која руши темеље Дејтонског споразума и извор је других штетних одлука и закона; тада се укидају и химна Боже правде, грб, префикс `српски` испред имена градова...

* Како да народ вјерује судији попут Милана Благојевића који подноси дисциплинску пријаву против  Тегелтије, предсједника ВСТС БиХ? Благојевић је као судија стао на страну оних који су прије 33 године продали своје право на коришћење земљишта, а потписнику ових редова је рекао: „Домовина је тамо гдје је боље“

_____________________________________________________________________

         Пише: Дане ЧАНКОВИЋ, предсједник СНП Избор је наш (Бањалука)

         ЗАШТО у овом времену, скоро да нема политичара, професора, судија, људи из тзв. елите, који би се ради нас обичних људи, народа, правде, државе, жртвовали и побунили против неправде, па чак, ако треба, дали и своје животе?

         Биће да нису истински вјерујући њихово умно савршенство досеже највише до стања агностика.

         Зашто се тек сада критикује, напада правосуђе од стране неких политичара, зашто то чине судија Бранко Перић, бивши предсједник ВСТС БиХ, и Милан Благојевић, судија Окружног суда у Бањој Луци?

         Ова и слична питања су утолико неизбјежнија што и Високи представник Валентин Инцко утиче и сугерише да се ријеши дисциплински поступак против Тегелтије.

         Биће да је то због њихових интереса, како би дошли на власт или због личних односа и сујете, а можда и да се прикаже како и та заједничка институција БиХ (ВСТС) не функционише и како је вријеме да се све темељно реформише – да се промијени Дејтонски споразум и изврши централизација БиХ.

         Такав евентуални процес могао би произвести раздруживање Бошњачко-хрватске федерације и Републике Српске. Јер, разлога не само за критику, већ и за побуну против правосуђа било је и пре петнаестак година, и то када је Б. Перић био предсједник ВСТС БиХ.

         У то вријеме због криминалних судских пресуда - а поништавањем уговора о размјени некретнина - многе српске породице избациване су са својих имања на улицу, а да нису ништа скривиле; усваја се правно проблематична одлука УС БиХ о конститутивности сва три народа и у Бошњачко-хрватској федерацији и у Р. Српској, која руши темеље Дејтонског споразума и извор је других штетних одлука и закона, тада се укидају химне Боже правде, грб, префикс `српски` испред имена градова... Пренос овлаштења, слабљење Српске а јачање БиХ.

         Тада су они ћутали „као окамењени“, нису критиковали правосуђе. Нису ни покушали да „уђу у кожу“ обесправљених мученика.

         Једва се суздржим да из мене не проговоре ти мученици, којима су криминалним пресудама отимали имовину.

         Због тог стреса, проблема са којима су лијегали и будили се, они су завршавали у болницама, психијатријама, убијали друге па и себе. Ове њихове ријечи сам више пута чуо „Срам вас било политичари, судије, адвокати! И то све до једног. Вама је све боље, а народу све горе“.

         Није вас се тада тицало страдање доброг дијела народа... И сада, ти обични људи, људи који воле Српску Републику, имају приоритете. И чак на криминал, корупцију и друге проблеме гледају кроз прсте, само да се Српска одбрани, да ојача, а онда ће доћи вријеме и за борбу против криминала и за рјешавање других проблема. Као родитељ који брине и воли своје дијете.

         Види да није најбоље, али га се не одриче, већ га одгаја, помаже да стане на своје ноге. А кад ојача и буде добар, зна родитељ да ће оно онда њему помоћи.

         Како да народ има повјерење у такве политичаре и судије, када рецимо само за судију Окружног суда у Бањој Луци Милана Благојевића, који је поднио дисциплинску пријаву против Милана Тегелтије, предсједника ВСТС БиХ, и каже „Живимо у друштву у којем су све ствари од важности за његов здрав живот постављене и функционишу на изопачен начин“ и он сам учествује у стварању таквог друштва.

         Он је донио пресуду којом награђује оне који су прекршили закон. Прије 33 године, 1986. продали су своје право на коришћење одређеног земљишта у Бања Луци које нису по закону имали право прометовати, и узели велики новац. Судија Благојевић такве који крше закон награђује и својом одлуком додјељује земљиште на које нису крочили 33 године.

         Шта мисли судија Благојевић у којим околностима се може изгубити право на коришћење земљишта?

         Па и имовина у власништву се може одузети под одређеним условима, као и у случају када је неко несавјестан власник, а поготово дато право на коришћење, које није коришћено 33 године.

         Како да народ да вјерује таквом судији када поднесе дисциплинску пријаву против Милана Тегелтије, предсједника ВСТС БиХ?

         Судија Благојевић је потписнику ових редова рекао: „Домовина је тамо гдје је боље“. (Ово јавно износим, зато што ми је дотични судија у разговору дао сагласност).

         Без обзира на све у садашњим околностима, нужност је дјеловање обичних људи, јер им је искрено и без било какве резерве највише стало до свега доброг у свом народу и да коначно остваре жељу која подразумијева стварање државе коју ће вољети а та држава је гарант одбране интереса српског народа и сваког појединца. Такво дјеловање обичних људи изњедриће и створити елиту, која ће уобличити, дефинисати и реализовати жеље народа.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари