Нелсон: САД желе да што пре буде формирана власт у БиХ, Федерацији БиХ и кантонима

ИНТЕРВЈУ АГЕНЦИЈИ СРНА АМБАСАДОРА СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА У БиХ ЕРИКА НЕЛСОНА

* Ерик НЕЛСОН: „Ми ћемо у будућности искористити сваку прилику да се у позитивном светлу састанемо с Додиком у функцији коју обавља како бисмо разговарали о напретку земље

* Упитан одакле оптерећеност САД наводним руским утицајем на Републику Српску и Додика, када је он више пута јасно рекао да на њега нико нема утицај осим интереса Републике Српске, Нелсон прво рекао да не мисли да је Америка оптерећена, па додао: „Суочавамо се са негативним наративом на којем треба да радимо како не би било виђења једне стране као противничке. Оно што желимо јесте да нас сви виде као партнера за будућност и изградњу стабилности ове земље

_______________________________________________________________________

                ЕРИК Нелсон, амерички амбасадор у БиХ, изјавио је да САД желе да што пре буде формирана власт у БиХ, Федерацији БиХ и кантонима, јер реформе чекају и неопходно је што прије почети да се ради за бољу будућност земље.

        „Веома је разочаравајућа чињеница да толико дуго траје процес постизања консензуса и да политичким лидерима треба толико времена да потврде да је постигнути консензус - резултат њиховог договор. Сат откуцава и реформе су на чекању“, каже амбасадор Нелсон у интервујуу агенцији Срна.

        Он је навео да САД не одговарају никаква кашњења у вези са формирањем власти, те да је потребан консензус који ће БиХ повести напред.

        „Веома је битно прихватити се посла и почети радити на реформама о којима је ЕУ била јасна у смислу шта је битно провести. Пут није лаган и захтеваће компромисе. САД ће остати доследан и посвећен партнер који ће пружати помоћ да се тај пут и реализује. Желимо да видимо брзо формирање власти, Савет министара и парламент БиХ који функционишу, тако и власти на нивоу Федерације БиХ и кантона“, истакао је Нелсон.

        На питање да ли ће се ускоро састати са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, с обзиром да се већ састао са Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем који су, када је реч о њиховој ратној прошлости, представници ратне политике у БиХ, за разлику од Додика, чија је ратна биографија у односу на њих двојицу беспрекорна, Нелсон је рекао да је увек спреман за састанак са члановима Председништвом БиХ како бисмо разматрали на који начин САД могу помоћи БиХ да иде напријед.

        „Ми ћемо у будућности искористити сваку прилику да се у позитивном светлу састанемо с Додиком у функцији коју обавља како бисмо разговарали о напретку земље“, рекао је Нелсон.

        Упитан одакле толика оптерећеност САД наводним руским утицајем на Републику Српску и Милорада Додика, када је он више пута јасно рекао да на њега нико нема утицај осим интереса Републике Српске, Нелсон каже да не би рекао да је Америка оптерећена.

        „Суочавамо се са негативним наративом на којем треба да радимо како не би било виђења једне стране као противничке. Оно што желимо да видимо јесте да нас сви виде као партнера за будућност и изградњу стабилности ове земље“, рекао је Нелсон.

        Подсетивши га на недавни говор председника САД Доналда Трампа у Генералној скупштини УН који је рекао да „мудри лидери увек стављају добробит сопственог народа и земље на прво место, те да будућност не припада глобалистима већ патриотама, сувереним и независним нацијама, које штите своје грађане, поштују своје суседе и разлике које сваку земљу чине посебном и јединственом“, те да исте тезе заступа и српски члан Председништва БиХ, Нелсон је рекао да је током говора председника Трампа запазио неке ствари које могу бити корисне и у БиХ.

        „Председник Трамп је говорио о томе колико је важан привредни раст. Најважнији корак како би се то остварило јесте стварање повољне пословне климе. Председник Трамп је такође говорио да тражи поуздане партнере и да САД нису заинтересоване за сталне сукобе и ратове“, каже амерички дипломата.

        Он је навео је економска сарадња дефинитивно један од приоритета САД јер омогућује стабилност и безбедност за све грађане БиХ.

        „Ми помажемо БиХ да јача економију, улажемо у област образовања како би млади нараштај припремили за радна места 21. вијека, инвестирамо у секторе који имају нарочито позитиван потенцијал за раст - туризам, пољопривреду, дрвну инстустрију... Такође, охрабрујемо пословне људе да се уједине и заједничким гласом траже реформе које ће им омогућити лакше и боље пословање“, рекао је Нелсон.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари