Неки у САД би да Српској и Хрватима наметну рамбује-устав – хоће ли им то дати Додик, Србија, Хрватска, Русија и ЕУ?

ГАЛИЈАШЕВИЋ: ДОДИКОВ ОДЛАЗАК БИО БИ ЧИСТО ПОЛИТИЧКО САМОУБИСТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

* Професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош ШОЛАЈА: Уверен сам и тврдим да међународна заједница неће силом мењати унутрашњу структуру БиХ јер би свако наметање довело до праве унутрашње кризе

* Председник београдског Форума за етничке односе Душан ЈАЊИЋ: Американци ће бити против и Додика и његове политике. Нестабилност ће бити много гора него сада и трајаће дуго. Наћи ће се струје које Американцима одговарају и БиХ ће добити наметнути Устав. Није правично, али је из искуства - тако је наметнут и Рамбује

* Међународни експерт за безбедност Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: Око Дејтона су се договориле велике силе. Нема промене без исте такве подршке која би се рефлектовала у УН. И зато ће бити важан разговор Лаврова са Додиком који је најважнија политичка личност у БиХ. Санкција ЕУ према Додику – сасвим сигурно неће бити. То показује и држање Хрватске за коју је Српска „уставна категорија“... Савез Хрвата и Срба, који се заједно боре за своја права, показатељ је да БиХ не може бити СДА, Ал Каида, Исил и Муслиманско братство и да није Ердоганова провинција, већ држава веома важна за ЕУ

_______________________________________________________________

       ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик упозорио је да је у америчком Конгресу, на такозваном слушању пред Комитетом доњег дома за спољне послове, започео процес државног удара који је усмерен на Републику Српску и БиХ.

       Процес има своје актере и кораке. А има и мете.

       Ево актера у Конгреса САД и виђених са вашингтонског Капитол хила:

       Медлин Олбрајт, Данијел Сервер и Јанош Бугајски у званичном обраћању члановима тог комитетау, прошле недеље, елаборирали су своју препоруку Џозефу Бајдену да дипломатија САД уради све што је потребно да се укине босански Устав којим је дефинисана Дејтонска БиХ.

       Мање од седам дана је прошло, а та „препорука“ постаје део политичке реалности БиХ – министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић позвала је на укидање ентитета  - Федерације и РС – при чему јавно тражи спољну „помоћ са стране“!

       ОХР Валентин Инцко (такозвани високи представник међународне заједнице) је недавно доживео дебакл због подношења лажних редовних извештаја пред СБ УН о безбедносном стању на босанском терену прикривајући терористе и тероризам у БиХ. Али, уместо да понуди сопствену оставку – Инцко захтева од ЕУ да уведе санкције Милораду Додику! Тај његов предлог ће бити део дневног реда на следећем састанку министара спољних послова ЕУ.

       Набачену лопту дочекује опет Данијел Сервер и овај пут саветује ЕУ- да усклади своју политику са САД. Додатно упозорава Брисел да “Европљани још нису научили да користе своју моћ ефикасније. Још нису, али ће морати“. И одмах затим прецизира шта то значи на терену: поводом централизације БиХ мораће да се договоре САД и ЕУ пре него што разговарају са странама у БиХ. Договор САД и ЕУ, сугерисао је Сервер, треба да води размештају војних снага у Брчком и широм БиХ да би се спречило одвајање РС, а ЕУ треба да уведе санкције Додику. У супротном ћемо у БиХ имати подељени утицај Запада и Русије “.

Сергеј Лавров  у Бањалуци (архивски снимак)

       Тако смо стигли и до свих мета.

       У ишчекивању шта ће на ову ситуацију имати да каже Сергеј Лавров који 14. децембра долази у Источно Сарајево и Сарајево, Милорад Додик је изјавио да се сарадња Републике Српске и Русије наставља и у политичком и економском, и у „сваком другом облику“, те да су све оптужбе о негативном утицају Русије неосноване.

       А поводом америчких планова да се нове НАТО трупе размештају по БиХ и РС био је још тврђи:

        «Повећање снага НАТО у БиХ, посебно у дистрикту Брчко, не може се остварити без одлуке Председништва БиХ. Ниједна војна сила не може да уђе у БиХ без споразума и консенуза у Председништву. Како ће они сад стационирати снаге, ако Председништво не одобри? А у Председништву се одлучује консензусом, а ту сам ја и ја сам против тога“.

       У овој безбедносно и политички тензичној ситуацији, свој поглед на то колико је РС заиста угрожена и које се све закулисне радње поводом БиХ предузимају, говоре др Милош Шолаја, професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, аналитичар Душко Јањић, председник београдског Форума за етничке односе и Џевад Галијашевић, међународни експерт за безбедност.

Шолаја: Опада снага и клинтонистичких

структура и бошњачког лобија у САД

* С обзиром на то да о правној промени Дејтона нема консензуса између три народа, то значи да једина последица може бити - прозубљивање кризе. Уосталом, видећемо шта ће Сергеј Лавров на све ово рећи   

__________________________________________________________

       ЕВРОПСКА унија и ОХР су реаговали на речи Бисере Турковић и рекли да дејтонска структура - остаје.

       Речи Тураковићеве долазе од Олбрајтове, Сервера, Бугајског и Енгела, плаћених лобиста који су наступили на слушању у Конгресу. У Америци постоји снажан бошњачки лоби и још дејствују старе клинтонистичке структуре. Али, њихова снага опада.

       Међутим, спољну политику води председник САД, те се у БиХ створила атмосфера да ће доласком Бајдена све бити по жељи централистичке политике која је подржавала Бошњаке.

       Мислим да се њихови циљеви неће реализовати јер су се промениле међународне околности. Међу земљама Контакт групе је и Русија, у БиХ долази Сергеј Лавров и видећемо шта ће он на све ово рећи.   

Милош Шолаја

       С обзиром на то да о правној промени Дејтона нема консензуса између три народа, то значи да једина последица може бити - прозубљивање кризе.

       У том смислу је и изјава Турковићке више у функцији унутрашње-политичког позиционирања (да СДА поправи мало углед, јер је лоше прошла на изборима), него што је то реална претња промени уставне структуре БиХ.

       Уверен сам и тврдим да међународна заједница неће силом мењати унутрашњу структуру БиХ јер би свако наметање довело до праве унутрашње кризе.

       Промене се могу извршити само договором три народа, а српски и хрватски народ су изразили политичку вољу да не желе централистичку БиХ. Трећи конститутивни народ, ако настави да инсистира, биће сам против свих осталих - а то је још јачи сигнал да у БиХ не смеју да се праве нове измене које појачавају напетост.

       Савез српског и хрватског народа је интересни. Хрвати чине око 15 одсто становника у БиХ и треба им неко с ким ће поставити своју линију одбране. У овој поставци унутрашњих политика и међународних односа, тај неко је српски народ. Оба народа имају своје матичне државе и природно је да сасвим другачије гледају на БиХ него Бошњаци.

Јањић: Американцима је Босна незавршен

посао – угрожен је Додик

* Очекујем да ће врло брзо и ЕУ одобрити санкције против Додика и његових саветника. Брисел касни са мерама, он је дуго одолевао притисцима САД, али је пуни пакет мера планиран за дневни ред првог следећег заседања министара спољних послова  (после католичког Божића)

__________________________________________________________

       АМЕРИЧКА администрација има континуитет, па је тако Трамп Додику увео санкције.

       Американцима је Босна незавршен посао и следеће је, како је речено на саслушању у Конгресу, да се мења Устав БиХ. Промене не дирају у статус РС као ентитета, већ предвиђају да се у Федерацији уведу кантони да би у власт ушли грађани - а не само представници нација или партија.

       Међутим, угрожен је Додик. Америка ће сваку међународну подршку – па и економску- условљавати борбом против корупције, инсистирати против заговарања сецесије (то погађа Додика) и против етно-националистичког окупљања (што погађа и Додика и Изетбеговића).

       Очекујем да ће врло брзо и ЕУ одобрити санкције против Додика и његових саветника. Брисел касни са мерама, он је дуго одолевао притисцима САД, али је пуни пакет мера планиран за дневни ред првог следећег заседања министара спољних послова  (после католичког Божића).

       Додику је посебан проблем то што је открио таблу Радована Караџића. У Преамбули Дејтонског споразума, у Анкесу пише да је величање ратног злочинца кривично дело. Ако се против Додика због тога покрене кривична одговорност, то би за његову политичку каријеру био крај.   Додикова владавина је у кризи јер га Запад види као главног руског човека у Републици Српској, мада, у реалности, он није тај главни, нити на њега Русија утиче толико колико се прича.

       Трећи проблем за Додика су промене у РС - коалициона странка ДНС је иступила из Владе, а Ђокићеви социјалисти ће одлучити у зависности од следећих Додикових потеза. Ако они изађу - пада влада, а он може бити опозван.

       Американци му замерају ауторитарну власт, корупцију, монопол на енергетска примања и непотизам у врху власти. Опозиција у таквом систему не може да се искаже и онда тражи сараднике и подршку споља.

Душан Јањић

       Додик у тој систуацији треба да припреми свој одлазак и да подржи својим ауторитетом превремене парламентарсне изборе који би били у фер атмосфери. То би ојачало углед РС. Као што је победа Станивуковића показала да није све у Српској само ауторитарна власт него постоје и грађани и демократија.

       У супротном, само ће се заоштравати сукоб Американаца и ЕУ са Додиком, а он тај сукоб не може да добије.

       Поводом Русије, морам да кажем и да су све недржавне руске инвестиције у енергетици пропале - јер нису добиле адекватну подршку. Говорим о рафинерији и петро-хемији. Зашто би Руси бранили такав приступ сопственим инвестицијама? Додик може да им буде симпатичан политички, подржавају га у Праведној Русији и  делом у Јединственој Русији. Али, он није човек због кога ће Путин и Шојгу да се сукобе са Западом.

       Зато РС треба да се спашава одласком Додика и јачањем демократских процедура. Или да нађе начин да странке превазиђу сукобе, јер на пролеће почиње расправа о Уставу и мора да се зна ко говори у име Републике Српске. У супротном, Запад ће сам да одабере са ким ће да разговара!

       У Конгресу је лепо речено да ће се пружати подршка грађанској опцији – и то и политичка и на друге начине. А то значи –и финансијски! И тако све док постоји не Додик на власти, него његова политика!

       Нестабилност ће бити много гора него сада и трајаће дуго. Наћи ће се струје које Американцима одговарају и БиХ ће добити наметнути Устав. Није правично, али је из искуства - тако је наметнут и Рамбује.

Галијашевић: Американцима су увек

сметали јаки српски лидери

* „Република Српска је веома угрожена. Цео апарат послушника из доба Клинтона и Обаме је преживео Трампову администрацију и сада желе да у име Бајдена поразе српски народ, униште РС и сруше Дејтонски споразум. А потом да пређу на следећи корак који су најавила два највећа експонирана непријатеља БиХ - Валентин Инцко и Бисера Турковић“

_________________________________________________________

       АМЕРИКАНЦИМА су увек сметали јаки српски политичари. Сигурно је да Милошевић није ухапшен јер је био недемократа, већ да би се узело Косово.

       Исто тако, угрожавање РС није везано за појединца већ за политику националног интереса која се води.

       РС је бомбардована, на њу су пуштани и муџахедини и НАТО бомбе, те је јасно да садашња ситуација за РС није нова и ни један појединачни политичар и његов одлазак не решава проблем.

       Свако одрицање од српских политичара је знак спремности да се Српска прво деинституционализује, обездржави и обесмисли.

       А онда ће нам Инцко рећи да држава није нешто што припада ентитетима и трима народима, него је Босна американизована држава: нација се третира као политичка заједница, па је онда Босна - држава политичких Бошњака.

       РС је, дакле, веома угрожена. Цео апарат послушника из доба Клинтона и Обаме је преживео Трампову администрацију и сада желе да у име Бајдена поразе српски народ, униште РС и сруше Дејтонски споразум. А потом да пређу на следећи корак који су најавила два највећа експонирана непријатеља БиХ - Валентин Инцко и Бисера Турковић.

       Још један важан моменат: дотични Инцко је син нацистичке секретарице која је бежала преко Блајбурга! Уклањање споменика антифашистима показује каква нова БиХ треба да буде – да има неоусташку идеологију код муслимана, а са друге стране исламизирани фашизам који је утемељен од Ханџар дивизије до Ал Каиде и Исила и неоосманских основа.

       Босна је, дакле, угрожена и изнутра - јер је најбројнији народ не прихвата као заједничку државу равноправних конститутивних и слободних народа.

       Два народа – српски и хрватски - боре се за своја права. И то заједнички. И у томе је разлог освете нацистичког сина Валентина Инцка. Јер је доживео страшно понижење када су представници Срба и Хрвата изашли пред СБ УН и покренули процес у коме се чак и председник Хрватске енергично заложио да нема насилних решења за БиХ, да је РС уставна категорија која се не може рушити, да Срби имају своја права. Такве речи до сада нисмо чули.

       А ја бих рекао да Хрватска у овом тренутку проноси став ЕУ, с обзиром да нисмо имали ни једну службену реакцију из било које владе чланице ЕУ. Хрватска никада не срља око овако важних питања.

       Бошњаци верују у Бајдена и његове трећеразредне дипломате које су пружале подршку исламистима у Сарајеву и тако Босну враћале у деведесете године.

       Савез Хрвата и Срба је принципијелни показатељ да БиХ не може бити СДА, Ал Каида, Исил и Муслиманско братство. Она није Ердоганова провинција, већ држава веома важна за ЕУ.

       За нас је јако важна комуникација која постоји између Хрватске и ЕУ - Брисел зна да су хрватска права угрожена и неће дозволити да се кршења права народа наставе ни у погледу Хрвата ни у погледу Срба.

Џевад Галијашевић

       Из свега се закључује да би Додиков одлазак био чисто политичко самоубиство Републике Српске.

       Да се вратимо на спољни терен - поводом санкција ЕУ према Додику – њих сасвим сигурно неће бити. Инцко је прошлост, а питање је и какву ће будућност имати Бајден с обзиром да се не зна ни каква ће бити унутрашња политичка ситуација у самим САД, какав ће однос бити према Кини, Русији и ЕУ и какав према НАТО.

       Изјаве Инцка и Турковићеве, треба отрпети и одбацити - они заиста желе ратну опцију.

       Долазак Лавров и ово ће бити најважнија питања.

       Најважнија политичка личност у БиХ је Милорад Додик као председавајући Председништва. Овде није реч о рушењу РС и једног њеног дела, већ о рушењу државе БиХ путем покушаја да се изазове рат тако што Инцко подстиче политичаре у СДА (а тамо има плодно тло).

       Дејтон није само ствар унутрашњег америчког компромиса. Око Дејтона су се договориле велике силе. И нема промене без исте такве подршке која би се рефлектовала у УН.  

       Лавров је један од највећих дипломата на свету. А Додик није само лидер из РС већ носилац најважније функције у БиХ. Њихов дијалог о ситуацији у Босни - сигурно неће бити без одјека.

       Диана Милошевић

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари