Митрополит Хризостом: Момчило Крајишник је много урадио за српски народ и Српску цркву

НА ГОБЉУ ПРИБАЊ КОД ПАЛА САХРАЊЕН ПРВИ ПРЕДСЕДНИК НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС

* Митрополит дабробосански нагласио да је хришћански поднео и пресуду Хашког трибунала, знајући да су то одредиле велике силе: „Све је подносио храбро, стамено, јер је имао веру, љубав, доброту

* Од Крајишника су се опростили и посланици првог сазива Народне скупштине Републике Српске и чланови Асоцијације стваралаца Републике Српске - Божидар Вучуревић и Слободан Бијелић.Заједно смо створили Републику Српску, коју су борци одбранили“ - рекао је Вучуревић

* Уз чланове породице, пријатеље и најближе сараднике, сахрани су присуствовали потпредседник НС РС Соња Караџић, посланик Наташа Кулашинац, председник СДС-а Мирко Шаровић, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелници Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић, Сокоца Милован Бјелица и Источне Илиџе Маринко Божовић

_________________________________________________________________________

       ПРВИ председник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник (76) сахрањен је данас на гробљу Прибањ код Пала.

       Опијело је, уз саслужење више свештеника епархије, служио Његово преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који је у беседи подсјетио да је Крајишник изгубио битку од вируса корона, који хара целим светом.

       „Сви који смо га познавали, знали смо да је био драг човек, искрен верник, као мало ко међу нама, и велики искушеник који никада није изгубио радост живота", истакао је митрополити Хризостом.

       Он је навео да је Крајишник био Србин и православац који је поштовао и волео сваког човека, а у политичком смислу волео све људе и све народе.

       Изражавајући тугу за изгубљеним добрим човеком и православцем, митрополит Хризостом нагласио је да је Крајишник заслужио велико поштовање и љубав свих.

       Митрополит дабробосански рекао је да је Крајишник хришћански поднео и пресуду Хашког трибунала, знајући да су то одредиле велике силе.

       „Све је подносио храбро, стамено, јер је имао веру, љубав, доброту. Од нас, хвала за сва времена за оно што је учинио за српски народ и Српску цркву", закључио је митрополит Хризостом.

       Од Крајишника су се опростили и посланици првог сазива Народне скупштине Републике Српске и чланови Асоцијације стваралаца Републике Српске - Божидар Вучуревић и Слободан Бијелић.

       „Заједно смо створили Републику Српску, коју су борци одбранили“, рекао је Вучуревић.

       Бијелић је рекао да вјерује у симболику датума Крајишникове смрти - 15. септембра, на Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

       Он је додао да је Крајишник био народни човек - човек свог народа који је имао смисла и за друга два народа у БиХ.

       Уз чланове породице, пријатеље и најближе сараднике сахрани су присуствовали потпредседник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић и посланик Наташа Кулашинац, председник СДС-а Мирко Шаровић, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелници Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић, Сокоца Милован Бјелица и Источне Илиџе Маринко Божовић.

       Крајишник је преминуо уторак, 15. септембра, од посљедица заразе вирусом корона на Клиници интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра у Бањалуци, где је хоспитализован 30. августа.

       Био је један од оснивача Српске демократске странке (СДС). На изборима 1990. изабран је за посланика на листи СДС-а, а одмах затим и за председника Народне скупштине БиХ.

       Након вишеструке мајоризације од коалиције СДА-ХДЗ и демонстративног изласка српских посланика из Скупштине БиХ, Момчило Крајишник је 25. октобра 1991. изабран за председника Скупштине српског народа БиХ. Исту функцију, убрзо преименовану у `председник Народне скупштине Републике Српске`, обављао је све до маја 1996. године.

       На изборима 1996. године изабран је за српског члана Председништва БиХ на мандат од двије године. Исте године изабран је за члана Сената Српске.

       Септембра 2006. године пред Хашким трибуналом проглашен је кривим за злочине против човечности и осуђен на 20 година затвора.

       Након што је одлежао две трећине казне, дeо у Схевенингену, а дeо у британским затворима, Крајишник је пуштен на слободу 30. априла 2013. године.

       У Бањалуци и на Палама дочекан је са великим уважавањем као један од стваралаца Републике Српске.

       По доласку на Пале, убрзо је основао Асоцијацију „Ствараоци Републике Српске“ чији је био председник.

       Иза њега остало је троје деце - Милош, Милица и Његош, унучад и брат Мирко.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари