Лукићев адвокат: Нека Тужилаштво БиХ достави доказ да је Шмит високи представник

У СУДУ БиХ ПРОЧИТАНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ В.Д. ДИРЕКТОРА “СЛУЖБЕНОГ ГЛАСНИКА РС” МИЛОША ЛУКИЋА

Милош Лукић по изласку из Суда БиХ

* Aдвокат Миљкан ПУЦАР затражио и да Тужилаштво БиХ понуди доказе ко је од потписница Дејтонског мировног споразума дао овлаштења ПИК-у и да укаже где у Уставу БиХ стоји да неко, осим Парламента БиХ, може да доноси законе

* Милош ЛУКИЋ по завршетку рочишта: Унутра је била бледа представа Тужилаштва на основу бледо написане оптужнице. Сви су могли да виде да мој адвокат Миљкан Пуцар има много аргументованији наступ у односу на Тужилаштво. Шта год да се деси - ништа не може променити чињеницу да сам радио у складу са законом и да сам поштовао институције Републике Српске

___________________________________________________________

         У СУДУ БиХ одржано је рочиште у поступку против вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

         Прочитана је оптужница против Лукића, Тужилаштво је предложило исте доказе и сведоке као у предмету против председника Републике Српске Милорада Додика.

         Лукићев бранилац Миљкан Пуцар рекао је да оптужница нема утемељење у закону и затражио од Тужилаштва да достави документ који доказује да је Кристијан Шмит високи представник.

         - Тужилаштво има обавезу да докаже да Шмит има одлуку Савета безбедности, да нам покаже која је то резолуција којом је потврђено његово именовање. Такође смо тражили да нам се из Дејтонског мировног споразума покаже на основу чега је и како именован ПИК, ко је од потписница Дејтонског мировног споразума дао овлаштења ПИК-у и да се каже где у Уставу БиХ стоји да неко, осим Парламента БиХ, може да доноси законе - рекао је Пуцар.

         Он је појаснио да би Лукић, да није објавио указе кривично одговарао, додајући да је, према Кривичном закону Републике Српске, казна за то 12 година, а за ово наводно дело за које га пред Судом БиХ терете пет година.

         Наредно рочиште биће одржано 6. марта, каада је заказано и рочиште Додику.

         Оба рочишта биће одржана у истој судници, у исто време, а судија Сена Узуновић рекла је да није неуобичајено да рочишта у одвојеним предметима са истим садржајем буду исти дан.

         Лукићева одбрана још није добила одговор на захтев о спајању поступака.

         Сам Лукић је по завршетку рочишта рекао да је данас пред Судом БиХ виђена бледа представа Тужилаштва на основу бледо написане оптужнице.

         - Оно што сте могли да видите јесте да мој адвокат Миљкан Пуцар има много аргументованији наступ у односу на Тужилаштво - рекао је Лукић након рочишта.

         Одговарајући на питање - плаши ли се да ће кривично одговарати и ићи у затвор, Лукић је рекао да се не плаши јер је радио у складу са законом.

          - Шта год да се деси - ништа не може променити чињеницу да сам радио у складу са законом и да сам поштовао институције Републике Српске - рекао је Лукић.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари