Лукач: У Српској неће бити 'дешавања улице' и насиља, полиција ће одмах похапсити актере

МУП РС ЈЕ ГАРАНТ БЕЗБЕДНОСТИ И ОПСТАНКА СРПСКЕ И ЊЕНИХ ИНСТИТУЦИЈА

* „Сви који мисле да могу нешто да решавају улицом у великој су заблуди и само се заносе. То не треба ни да помисле, а не да покушају јер постоје закони који се морају поштовати и нико не може себи узети за право да угрожава нечији живот, имовину, институције... то полиција неће дозволити. Неће бити дозвољена улица нити преузимање или рушење власти на улици

* "Не знам зашто су у Савезу за промјене одлучили да руше МУП Српске. Али, не сме се доводити у питање опстанак републичких институција, посебно МУП који је одувијек био гарант и стуб опстанка Републике Српске и српског народа на овом простору, посебно у ситуацији када нема своје војске

* „Апсолутно немам ништа против да група „Правда за Давида“ на миран и достојанствен начин, као што су то до сада радили, покуша да дође до истине о страдању покојног Давида Драгичевића

* „Постоје најаве одржавања неких скупова те групе у предстојећем периоду који имају везе са политиком, али немају са тражењем истине у вези са покојним Давидом, што никако није добро. Заказивање таквог скупа у време предизборне кампање, а посебно предизборне ћутње и помињање одређених датума нешто је што не може бити одобрено, јер то може само да изазове проблеме

___________________________________________________________________________

         МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач потврдио је да постоје информације да у току предизборне кампање и након избора у Српској може доћи до неких нежељених ситуација, те поручио да ће полиција спречити свакога ко буде покушао да уради било шта силом и на непримерен начин.

         "Сви који мисле да могу нешто да решавају улицом у великој су заблуди и само се заносе. То не треба ни да помисле, а не да покушају јер постоје закони који се морају поштовати и нико не може себи узети за право да угрожава нечији живот, имовину, институције... и то полиција неће дозволити. На било који, па макар и почетни знак 'дешавања улице' или насиља - полиција ће реаговати и провести законом предвиђене мере, таква лица ухапсити и процесуирати. Не препоручујем никоме да тако нешто покуша јер то може да доведе само до нежељених проблема за све нас у Републици Српској, којој то апсолутно није потребно", нагласио је Лукач у интервјуу Срни.

         Напоменувши да је ова година специфична по много чему, а посебно по томе што је изборна, Лукач је рекао да је Републици Српској и њеним грађанима потребно да покажу демократски капацитет и да бирачима буде омогућено да гласају за оне које желе, за које сматрају да ће им донети бољу будућност.

         "Неће бити дозвољена улица нити преузимање или рушење власти на улици. Избори су врхунац демократије на којима ће грађани да кажу своје и да изаберу оне који ће да их представљају", истакао је Лукач.

          Он је навео да постоје и одређене информације да би они који не буду задовољни исходом избора, могли да покушају да иду на то да су избори били нерегуларни, недемократски, да су били покрадени и сличне ствари те да се организују на улици.

         "Већ имамо такве најаве, али све те ствари у вези са наводном нерегуларношћу избора могу да се доказују, да се одговорни, ако их има, процесуирају и одговарају за то у складу са законом", додао је Лукач.

          МУП је препрека  слабљењу и

          рушењу институција Српске

         Говорећи о разлозима сталних напада опозиције на МУП и њега лично, Лукач је рекао да су људи у опозицији очито схватили да је МУП, као што је то увек у својој историји и био, гарант безбедности и опстанка Републике Српске, али и опстанка свих институција Српске те да покушавају да га руше сталним ударима.

         "Не знам зашто су у Савезу за промјене одлучили да руше МУП - да ли зато да би на тај начин показали да нешто не функционише у Републици Српској, или да би подривали остале републичке институције, или мисле да ће тако доћи до власти или урадити нешто скроз друго? Они најбоље знају зашто.
         Упозорио је да је то нешто што се никако не сме урадити Републици Српској, не сме се довести у питање опстанак републичких институција, посебно МУП-а који је одувек био гарант и стуб опстанка Републике Српске и српског народа на овом простору, посебно у ситуацији када нема своје војске.

         "Све ове године, опозиција ниједну своју тврдњу није успела аргументовати нити доказати, иако су се упорно трудили да кажу да МУП наводно не функционише, да је чак легло неког криминала, или као што је то министар /безбедности у Савјету министара Драган/ Мектић говорио да 'врх МУП-а дила дрогу' и многе друге ствари које смо чули од њих. Очито да је МУП само њима проблем, јер од грађана не чујемо такве ствари. Грађани верују у полицију, без обзира шта они причали", истакао је Лукач.

         Он је навео да су многи тим својим неаргументованим изјавама чак испадали смешни али њима то није проблем, већ и даље настављају то да раде схватајући да им је МУП препрека за неке њихове активности које су мислили или мисле да проведу.

         "Многи од тих напада били су усмерени и лично на мене. Не знам ни колико пута ме само /Вукота/ Говедарица позвао да поднесем оставку из само њему знаних разлога. Те захтеве смо чули из опозиционих кругова и у Народној скупштини и ко зна где све. Увек сам говорио да је моја оставка најмањи проблем, она је на располагању онима којима су ми поверили мандат и дали могућност да будем министар унутрашњих послова. Оног тренутка када они увиде да не радим свој посао у интересу Републике или да то лоше радим, увек могу да ме позову да поднесем оставку и ја ћу то одмах урадити. То свакако не могу радити људи попут Говедарице, Мектића или неких других који сваких 10 до 15 дана позивају на неку оставку", нагласио је Лукач.

         Те њихове идеје тада су, каже министар Лукач, пале у воду, јер су вјероватно схватили да у МУП-у Српске имају велику препреку за провођење таквог сценарија и од тада се нису ни усудили да понове нешто слично, јер знају да им то не би прошло.

         "Сада иду избори и имају могућност да на демократски начин промијене власт у Републици Српској, само што пре тога треба да убеде народ да су они боља опција. Међутим, уверен сам да ћемо веома брзо видети епилог онога што су они радили четири године у Сарајеву и какви су били резултати њихове поданичке политике која је нанела много штете Републици Српској и то не само у финансијском смислу, јер су заустављали многе аранжмане који су требали да буду од користи Српској и њеним грађанима.

         Стоп скуповима групе "Правда за Давида" са

         политичком конотацијом у изборној кампањи

         НА МОЛБУ да прокоментарише свакодневна окупљања групе "Правда за Давида" на Тргу Крајине у Бањалуци, Лукач је рекао да апсолутно нема ништа против да та група на миран и достојанствен начин, као што су то до сада радили, покуша да дође до истине о страдању покојног Давида Драгичевића.

         "Полиција ниједног тренутка није спречила да се окупе, без обзира што немају одобрење за одржавање тих скупова, нити да искажу своје ставове иако су неки од њих у одређеним тренуцима знали да поприме тонове који нису баш најлепши за уво с обзиром да су садржавали претње и тврдње које нису и не могу бити поткрепљене доказима и аргументима. Њихово је право да на миран и достојанствен начин изразе своја мишљења, а полиција је свако вече на Тргу, обезбеђује тај скуп да не би управо они као група имали проблема са неким од грађана који се не слажу са тим њиховим ставовима", рекао је Лукач.

         Он сматра да група "Правда за Давида" треба да задржи достојанствен правац деловања док се не дође до пуне истине и не утврди шта се стварно десило са покојним Давидом, те док Тужилаштво на крају не изађе са доказима и аргументима који једино могу да буду веродостојни и истинити.

         "Мени је драго што су дошли адвокати који могу да помогну и породици и групи али и свима нама да се дође до истине. Реч је о адвокатима који имају велико искуство и надам се да ће они стварно да помогну. Већ смо од неких од њих чули изјаве да не желе да се политика укључи у овај случај, јер би они напустили тај предмет уколико се буде политички деловало или злоупотребила њихова имена, што сматрам апсолутно исправним.

         Видели смо више пута до сада да су многи политичари, посебно из Савеза за промјене, лешинарили над овим несрећним случајем, покушавајући за себе да прибаве неке политичке поене и настојећи да то окрену у своју политичку корист - што је морбидно. То је невиђено до сада и јасно говори да поједини политичари немају скрупула и не презају ни од чега да би дошли на власт", истакао је Лукач.

         Што се тиче групе "Правда за Давида", Лукач је навео да постоје најаве одржавања неких скупова у предстојећем периоду који имају везе са политиком, али немају са тражењем истине у вези са покојним Давидом, што никако није добро.

         "Такође, заказивање скупа који би требало да се одржи у време предизборне кампање, а посебно у вр  еме предизборне ћутње и помињање одређених датума је нешто што не може бити одобрено, јер то може само да изазове проблеме. Такви скупови могу бити само политички искориштени.

         Зато треба пустити надлежне органе да заврше свој посао. Разговарали смо и са адвокатима, били су код мене и у Тужилаштву, све ће им бити омогућено, добиће све информације које их интересују само да се дође до потпуне истине и утврђивања шта се у суштини заиста десило. Све друго било би морбидна злоупотреба смрти младића у политичке сврхе", закључио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач у интервјуу Срни.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари